Najvažniji obrok dana po mnogima je doručak, a ono što ljudi spremaju za ovaj obrok drastično se razlikuje od zemlje do zemlje. Između evropskog i američkog doručka razlika je poprilično šokantna.
Foto: Pixabay
U Švedskoj, uobičajeni doručak su jaja i namaz, a često on bude od ribe ili povrća.
Foto: Pixabay
Na Islandu, ljudi započinju dan veoma zdravim obrokom - često sveže voće poput jagoda i bademe pomešaju sa jogurtom.
Foto: Pixabay
U Španiji, tost sa maslinovim uljem i paradajzom smatra se savršenim početkom dana.
Foto: Pixabay
Sve ove verzije doručka su zdrave i hranljive, međutim u Americi se uopšte o tome ne vodi računa. Amerikanci doručak tretiraju gotovo kao dezert, i ujutru pojedu količinu šećera koja prevazilazi dozvoljeni unos ove namirnice za ceo dan.
Klasičan američki doručak - palačinke i voćni sirup imaju 30 grama šećera. Tart sa višnjama - 34 grama.
Foto: Pixabay
Rolnice sa cimetom takođe se često jedu na ovom kontinentu, a sadrže 22 grama šećera! I naravno - žitarice sa mlekom, koji mnogi obožavaju ne zaostaju sa velikom količinom šećera.
Zbog toga doručak koji bi trebalo da bude najzdraviji obrok dana, u Americi je često najopasniji po zdravlje.
Zato, kada je o doručku reč, ugledajte se na evropske zemlje!