Kako napraviti razliku između prehlade i gripa

Kako napraviti razliku između prehlade i gripa

U ovo doba godine, prehlade i grip su česti. Evo kako da razlikujete to dvoje. Iako su simptomi često slični, postoji način da ih razlikujete, a evo i kako se jedno i drugo leči.

Prevencija

Grip se veoma lako širi, posebno ako provodite dosta vremena sa drugim ljudima na poslu, kod kuće ili u javnom prevozu. Bakterije koje se šire kada se neko nakašlje ili kija mogu da prežive i do 24 sata, zbog čega je veoma važno da preduzmete neke mere opreza.

Najpametnije što možete da uradite je da perete ruke toplom vodom i sapunom i da ne koristite isti peškir i šolje/čaše sa ljudima koji možda imaju grip. Ako vi imate grip, kašljite ili kijajte u papirnu maramicu i odmah nakon toga je bacite, da ne biste dalje širili bakterije.

Da biste sprečili da uopšte dotle dođe, najbolji savet koji možemo da vam damo je da jačate imuni sistem tako što ćete dovoljno spavati, zdravo se hraniti i generalno voditi zdrav život.

Simptomi

U ovo doba godine kada ima dosta gripa, ali i prehlada, jako je teško razlikovati simptome to dvoje. I jedno i drugo su respiratorne bolesti, ali simptomi su obično jači i izraženiji ako je reč o gripu.

Takođe, prvi znak prehlade je obično bol u grlu, koji prolazi za dan-dva i najčešće je praćen curenjen iz nosa i poteškoćama u disanju. Četvrtog ili petog dana se obično javlja i kašalj, a moguće i povišena telesna temperatura, mada se ona češće javlja kod dece.

Simptomi gripa su manje-više isti, jedino što su možda više akutni i izraženiji. Međutim, kada je reč o gripu, uz navedene simptome se najčešće jaljvaju i groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, malaksalost, a ponekad i povraćanje i dijareja.

Trajanje simptoma

Simtomi prehlade obično prođu za nedelju dana, a ako potraju duže od toga, verovatno je reč o bakterijskoj infekciji, pa bi trebalo da odete kod lekara. Imajte na umu da sve dok traju simptomi, čak i toliko da samo povremeno kinete ili se zakašljete, i dalje predstavljate rizik u smislu da možete da zarazite druge.

Ako je reč o gripu, simptomi se obično "stišavaju" posle nedelju dana, mada je moguće da i posle toga budete slabiji nego inače.

Lečenje

Ukoliko ste se prehladili, postoji nekoliko mera koje možete da preduzmete da biste brže ozdravili.

Najpre, važno je da se odmarate, da budete na toplom i da unosite dosta tečnosti kako biste izbegli dehidrataciju. Naravno, uz to možete u apoteci da uzmete i neki od lekova za prehladu, ako mislite da je potrebno.

Kada je reč o gripu, i to se uglavnom može izlečiti kod kuće, uz dosta odmaranja i eventualno lekova, poput paracetamola ili ibuprofena koji će sniziti povišenu telesnu temperaturu.

Izvor: Mondo