Tokom konzumiranja lubenice uglavnom svi ljudi sklanjaju semenke. Oni koji to ne čine jednim delom pomažu svojoj probavi, ali tako ne iskoriste sva njihova lekovita svojstva.
Foto: Pexels
Semenke lubenice treba da kuvate, sameljete ili ispečete kako biste došli do dragocenog sadržaja. U njima se nalaze dijetetska vlakna neophodna za normalan rad probavnog trakta, pomažu u slučaju pojave crevnih parazita, kao i u lečenju obolelih od žutice i upala u organizmu.
Sadrže supstancu citrulin koja deluje kao antioksidans, pospešuje širenje krvnih sudova i povoljno deluju u slučaju arteroskleroze, hipertenzije, angine pektoris i erektilne disfunkcije kod muškaraca.
Semenke lubenice su zdravi sastojak koji je posebno upotrebljiv za lečenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Korišćenjem čaja od svežih semenki lubenice uklonićete kamen i pesak u bubrezima.
Evo i magičnog recepta:
Sveže semenke lubenice (4 supene kašike) izdrobite ili iseckajte mlinom, pa kuvajte 15 minuta u dva litra vode. Ovu količinu potrebno je rasporediti i popiti tokom dva dana, a treći dan se pravi pauza.
Proces se tako nastavlja nekoliko sedmica u istim intervalima – dva dana korišćenja sa jednim danom pauze.
Stručnjaci savetuju da tokom leta pripremite i nakupite dovoljnu količinu semenki kako bi ih imali raspoložive za dugotrajno korišćenje kada lubenice nisu dostupne.
Semenke lubenice se preporučuju i za jačanje srca kao i mišićne strukture u telu. Takođe, jačaju pamćenje i poboljšavaju koncentraciju.
Sjajan su izvor magnezijuma, gvožđa, vitamina A, B, C, antioksidansa, kalcijuma, mangana, niacina i poluzasićenih zdravih masnoća.