Razrešena večita dilema - da li je zdravije piti gorku ili kafu sa šećerom?

Razrešena večita dilema – da li je zdravije piti gorku ili kafu sa šećerom?

Rezultati istraživanja su veoma zanimljivi. Da li je zdravije piti gorku ili kafu sa šećerom?

Foto: Shutterstock

Verovatno nigde naše navike nisu toliko izražene kao u ritualima koji su povezani sa kafom. Tačno se zna kakvu kafu pijemo, da li dodajemo šećer ili ne…

I to se ne menja decenijama. U međuvremenu, jedni tvrde da je mnogo zdravije piti kafu bez šećera, dok su drugi ubeđeni da kofein ima smisla jedino kada je u konmbinaciji sa šećerom.

Šta je, uopšte prava istina?

U velikom istraživanju stručnjaci su testirali 170.000 zdravih ljudi u pedestim godinama. Analizirali su njihove navike kada je pijenje kafe u pitanju.

Foto: Shutterstock

Ispitanici su bili podeljeni u tri grupe: one koji piju slatku kafu, oni koji ne dodaju šećer i one koji je uopšte ne piju.

Zaključak: oni koji piju nezaslađenu kafu, imali su do 29 odsto manji rizik od prerane smrti, u odnosu na one koji je uopšte ne piju, dok je kafa sa šećerom bila povezana sa 31 odsto manjim rizikom.

Takođe, stručnjaci su otkrili pravu meru kafe koju treba uneti na dnevnom nivou. To su dve do četiri šoljice na dan, bez obzira da li je pijete sa šećerom ili bez.

Oni takođe napominju da jedna kašičica šećera ne predstavlja nikakav rizik, kao i da je to znatno manja doza u odnosu na gotove kafe koje se prodaju u marketima.

Veruje se da kafa smanjuje upale, pospešuje metabolizam i poboljšava osjetljivost na insulin.

Zatvoreno za komentare.