Ringišpil u glavi: Šta sve može da stoji iza vrtoglavice

Svakom čoveku se bar nekada zavrtelo u glavi. Ali za razliku od onih sitnih bezazlenih vrtoglavica, obično izazvanih nezgodnim pokretom, umorom ili glađu recimo i koje brzo nestaju kada nestane i uzrok koji ih je izazvao, postoje i vrtoglavice koje traju duže, ponavljaju se, mogu da budu veoma neprijatne pa i da znatno otežaju život.

Foto: Shutterstock

Osoba koja pati od vrtoglavice nestabilno hoda i zanosi se u hodu, stalno ima osećaj neravnoteže. I to nije sve. U težim slučajevima, javljaju se i mučnine nekada praćene povraćanjem, koje moraju da se leče.

Čovek sa vrtoglavicom obično uradi mnogo pregleda i obiđe dosta lekara dok ne sazna uzrok, jer uzroci mogu da budu zaista brojni.

Nekada iza "ringišpila u glavi" stoji oboljenje unutrašnjeg uva u kome se nalazi čulo za ravnotežu, nekada oslabljena cirkulacija ili pak neka neurološka tegoba. Nije retkost da vrtoglavice nastaju kao jedna od posledica nekih posebnih mentalnih stanja, kao što je recimo anksioznost.

 Foto: Shutterstock

Dešava se da se posebni kristalići u unutrašnjem uvu koji su zaduženi za osećaj sile zemljine teže, izmeste iz ležišta i počnu da se slobodno kreću po uvu.

U tom slučaju, kada se osoba pomeri, nakratko oseti vrtoglavicu.

Ovakve vrtoglavice, tzv. položajne vrtoglavice, se leče vraćanjem kristalića na svoje mesto. Ova procedura se zove repozicioni manevar i radi je lekar specijalista otorinolaringologije.

Foto: Shutterstock

Lečenje ostalih vrtoglavica zavisi od toga šta ih je izazvalo, pa se daju lekovi protiv mučnine, zatim za poboljšanje cirkulacije, ublažavanje migrene ili antidepresivi.

Nekada pomažu i vitamini, obično vitamin D ili B12, ali ih nikada ne treba uzimati na svoju ruku već isključivo po savetu lekara, budući da isti vitamini ne pomažu svima i ne pomažu u svim situacijama.

U nekim slučajevima jedino rešenje je hirurška intervencija.

Pročitaj još