Tegla s kiselim krastavcima mnogima je stalan gost u frižideru, ali ne znaju svi da je "kiselkasti sok" riznica zdravlja.
Foto: Shutterstock
U razgovoru s jednom od najboljih barmenki na svetu Šanel Adams, Pun kufer je saznao da je jedan od zanimljivih trendova ispijanje tečnosti koja je na ovim prostorima češće deo zimnice, a ne barske ponude.
Nakon čašice viskija trgne se šot vode od kiselih krastavaca, a taj specijalitet nazva se “pickleback”. U brojnim američkim barovima upravo je to specijalitet kuće.
Taj “izum” nije rezervisan samo za SAD. Rusi tečnost od kiselih krastavaca piju s votkom, a u Meksiku se kombinuje s tekilom. Razlog je to što ublažava alkohola, a neki tvrde i mamurluk.
Pisac iz Njujorka i vlasnik bara Tobi Ćećini svoje iskustvo sa šotovima koji su zapalili SAD opisao je kao izvrsno.
Uz svaki viski koji je naručio popio je i “kiseli krastavac”, a osim što ujutro nije bio još uvek pijan, sutradan se mnogo bolje osećao.
“Popio sam ih desetak, a ujutro sam bio potpuno izlečen od prehlade i nimalo mamuran“, navodi on.
„Pickleback“ se pije i s burbonom, a prema Tobijevim rečima, kombinacija arome dima i kiselkastih nota savršeno se dopunjuje.
Tečnost od kiselih krastavaca ima i dodatne blagodeti – smanjuje kontrakcije mišića, pospešuje količine elektrolita u organizmu, hidratizuje, a ubija i štetne bakterije u želucu.