Jačanje organizma prirodnim izvorima omega-3 masnih kiselina omogućava sprečavane upale pluća usled infekcije virusima.
Foto: Shutterstock
Podizanje imuniteta ključ je u borbi protiv virusa i infekcija respiratornog sistema. Pojačan unos namirnica bogatih omega-3 masnim kiselina ili ribljeg ulja u samu ishranu pripremiće organizam za borbu sa virusom i sačuvaće pluća od potencijalnih infekcija.
Poseban značaj ovih masnih kiselina je u vreme rasplamsavanja svetske pandemije virusa kovida 19, koji direktno napada pluća, usaglasilo se nekoliko ruskih lekara za tamošnje medije.
Omega 3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline. Esencijalne znači da organizam ne može da ih sintetiše, već se moraju uneti hranom. Omega 3 masne kiseline se nalaze u masnoj morskoj ribi, kao što je losos, tuna, sardine, haringe, skuša, bakalar.
Esencijalne masne kiseline su gradivne materije od kojih se stvaraju prostaglandini, koji regulišu brojne funkcije u organizmu uključujući imuni odgovor i sintezu hormona.
Ti prostaglandini smanjuju upalu, proširuju krvne sudove, smanjuju koagulaciju krvi i nivo štetnog LDL holesterola, a istovremeno podižu nivo korisnog HDL holesterola. Riblje ulje ne utiče na smanjenje stvaranja holesterola u jetri, što može biti glavni uzrok hiperholesterolemije kod naslednih oblika ove bolesti.
Riblje ulje dobro je za pluća jer sadrži visoke razine omega-3 masnih kiselina. Telo ih koristi kao izvor energije, a postoje tri vrste koje su nam potrebne, omega-3, omega-6 i omega-9. Zahvaljujući omega tri masnim kiselinama, riblje ulje pozitivno deluje na zdravlje ljudi.
Manjak omega-3 naziva se skorbutom našeg doba jer ga malo unosimo ishranom. Uvrštavanje u ishranu dodataka sa ribljim uljem, čudotvorne namirnice prebogate omaga-3 masnim kiselinama sačuvaće organizam od upala uzorkovanih infekcijama.
Norvežani odavno zna ju zablagodeti ribljeg ulja i to je jedina država na svetu gde je davanje Omega 3 i 6 masnih kiselina deci obavezno zakonom. Riblje ulje se pokazalo kao odlično sredstvo u ublažavanju simptoma kod ljudi koji imaju astmu.
Osim ribljeg ulja, omega-3 masnim kiselinama su bogate i namirnice, lanene semenke, laneno ulje, čia semenke, losos, skuša i druga plava riba, orašasti plodovi, najviše orasi.
Omega-3 masne kiseline pomažu kod Alchajmerove bolesti, bolesti srca i depresije, a na zdravlje pluća utiču povoljno na više načina.
Kao prvo, omega-3 masne kiseline bore se protiv upala koje su glavni uzrok oštećenja i disfunkcije pluća. U jednom japanskom istraživanju dokazano je da omega-3 pomažu u lečenju hronične opstruktivne bolesti pluća (stanja poput bronhitisa i emfizema koje spadaju u kategoriju ovih bolesti, a koje su peti vodeći uzrok smrti na svetu).
Rezultati studije pokazali su da se kod ispitanika koji su konzumirali omega-3 smanjio broj upalnih ćelija, kao i da je bilo manje upala pluća. Takođe, na šestominutnom testu hodanja mogli su da idu dalje i brže.
Brojne druge studije pokazale su da riblje ulje, zahvaljujući protivupalnim svojstvima, može da ublaži druga upalna stanja pluća, astme i alergije, simptome poput otoka u plućima i otežanog disanja. Riblje ulje može čak da pomogne i u zaštiti pluća blokirajući infekcije poput upale.
Studije su pokazale i da omega-3 masne kiseline posebno ciljaju zaraznu bakteriju koja se naziva netipični haemofilus influence (Hib), a koju često imaju pacijenti s plućnim bolestima i koja često uzrokuje suženje i upalu u gornjim disajnim putevima.