Sagorite kalorije čišćenjem stana - Bolje je od prosečnog kratkog treninga!

Sagorite kalorije čišćenjem stana – Bolje je od prosečnog kratkog treninga!

Pospremanjem i čišćenjem svog doma možete da sagorite veliki broj kalorija, što se može uporediti s jednim manjim treningom, možda čak i boljim, premda nešto prljavijim, kažu nemački zdravstveni stručnjaci.

Foto: Shutterstock

– Prosečnim čišćenjem stana možete lako sagoreti više kalorija nego za vreme kratkog vežbanja – kaže fitnes trener Henri Ciplajevs, koji svim skepticima poručuje da ne potcenjuju korist koju bi mogli da imaju od ovih omraženih kućnih poslova.

Najbolji način da se prisilite na pospremanje sopstvenog doma je da pustite muziku koja vam odgovara i usput pomalo zaplešete pa ćete jedva i primetiti da zapravo čistite stan. On tvrdi da je to idealna alternativa ako niste skloni bavljenju nekim sportom.

Uostalom, bolje je da se krećete onako kako vama odgovara nego da se prisiljavate na fizičke vežbe koje su vam je odbojne.

Takođe, trener Ciplajevs otkriva da bi, ukoliko želite da imate ravan stomak, možda bilo bolje da prošetate nego da radite trbušnjake.

Foto: Shutterstock

Predlaže i da nakon završetka radnog dana pešačite ili da prošetate na svežem vazduhu umesto da se odmah po dolasku u stan bacite na kauč.

Naravno, u međuvremenu vam neće škoditi da napravite nekoliko čučnjeva, sklekova ili trbušnjaka.

Ciplajevs tvrdi da je u danu puno kratkih perioda “praznog hoda” tokom kojih možete uraditi nekoliko jednostavnih vežbi, na primer dok čekate da vam provri voda u aparatu za kafu.

Kada je posredi pospremanje stana, količina masnoća koju sagorite radeći jednostavne poslove iznenađujuće je velika.

Foto: Shutterstock

Tako se, recimo za vreme brisanja prozora može sagoreti i 320 kalorija na sat ako posao obavljate intenzivno, kažu iz nemačkog Udruženja potrošača.

Penjanje uz i niz merdevine, kao i uz i niz stepenice pojačava vašu izdržljivost, a pokreti koje činite dok nastojite da dosegnete gornji deo okna prozora da biste ga očistili, deluje kao svojevrsno istezanje.

Da biste očistili donji deo prozora ponekad ćete morati da se sagnete, a zatim ponovno ustanete da biste ih do kraja izglancali, što ima učinak poput čučnjeva u teretani.

Ukoliko želite pospremanjem stana da sagorite još više kalorija, imajte na umu da 15 minuta čišćenja sagoreva oko 200 kalorija, dok snažno čišćenje pločica može da sagori 75 kalorija, pri čemu jačate i bicepse.

Navedeni podaci odnose se na osobu tešku oko 70 kilograma.

Zatvoreno za komentare.