Saveti za buduće vegane - kako početi, šta izbegavati i kako uživati u hrani

Saveti za buduće vegane – kako početi, šta izbegavati i kako uživati u hrani

Kada počinjete nešto novo u životu, uvek se pojavi hrpa pitanja: šta, kako, koliko, s čim? Ovi će vam saveti pomoći da uspešno izvedete nimalo lak zadatak, a to je da svoju ishranu totalno promenite. Ovo su saveti za buduće vegane!

Foto: Shutterstock

Nekada je mnogo lakše kada se imate s nekim da se posavetujete, a ako je ta osoba iskusna u području vašeg zanimanja, onda su ti saveti zlata vredni. Evo, šta iskusni vegani savetuju početnicima.

Počnite s biljnom ishranom

Usmerite se na namirnice koje su poreklom iz onih krajeva za koje vredi da proizvode hranu od biljaka uzgajanih na prirodan način. Nemojte pokušavati da izbacite sve omiljene namirnice iz ishrane odjednom, već postepeno, a u međuvremenu, probajte da se zasitite mahunarkama i žitaricama.

Tako, burito, azijski rezanci, kukuruzni hleb, pasta, pasulj neki su od jednostavnih predloga za obroke koji vas ostavljaju sitim.

Kari i meksička hrana

Kari je fantastičan. Slatki krompir, leblebije, leća i tofu mogu da budu odlična zamena za meso. Možete koristiti kokosov šlag za kremasti kari umak. Meksička hrana je takođe laka i jednostavna za pripremu – samo koristite grašak i gljive umesto mesa i napunite povrćem.

Foto: Shutterstock

Trudite se da izbegnete zamene za meso i mleko koliko god duže možete

Na vašem putu prema veganskoj ishrani, ne posežite odmah za alternativama za meso jer je velika šansa da će vam biti muka. Vaš želudac će drugačije reagovati ako izdržite da ne jedete pljeskavicu godinu dana pa tek onda probajte zamenu za meso. Umesto toga, isprobajte detoksikaciju uz pomoć veganskog sira.

Preporuke za alternative mlečnim proizvodima

Ako žudite za ukusom sira, možete probati pahuljice od jestivog kvasca koje imaju ukus koji dosta podseća na ovu mlečnu namirnicu. Kada je reč o mleku, opcije su brojne. Tu je sojino, kokosovo, orahovo, mleko od konoplje.

Ipak, zobeno mleko je možda po ukusu najsličnije onom na koje ste navikli i relativno lako za preorijentaciju, čak i ako niste na zacrtanom putu veganstva, navodi Buzz Feed.

Čitajte etikete

Mleko je često skriveni sastojak mnogih namirnica i ako ne želite dovesti u pitanje vaše veganstvo, obratite pažnju na etikete.

Foto: Shutterstock

Prepustite se raznim dodacima

Orašasti plodovi su nešto što nikako ne biste trebali preskakati. Možete ih zapeći na vrhu glavnog jela, posuti njima pastu ili salatu, napraviti neku mešavinu po svom izboru od ovih sastojaka koji nude toliko raznovrsnosti. Takođe, koristite sveže začine, oni će promeniti sve do tad poznate ukuse.

Slušajte vaš organizam

Budući da su mnogi od nas alergični na izvesne sastojke, a da to možda i ne znaju, najbolji savet je da pri isprobavanju novih načina prehrane pažljivo osluškujete svoj organizam. Vegetarijansko meso ili soja možda nisu za svakoga ko pokušava postati vegan, a nepredvidive reakcije u trbuhu će mu najbolje ukazati na to.

Nabavite veganskog kuvara

Postoje razni kuvari s ovom vrstom ishrane koji vam mogu biti od velike pomoći i u kojima možete pronaći jednostavne recepte za ukusna jela.

Uključite suplemente kako bi održali nivo energije

Tokom navikavanja na vegansku ishranu može se dogoditi da osetite manjak energije u svakodnevnom radu. Kako biste to izbegli, uključite gvožđe i vitamin B12, kao dodatke ishrani.

Foto: Shutterstock

Isprobajte alternativni recept

Kada pomislite na vaše omiljeno jelo koje više ne možete sebi da priuštite jer ćete prekršiti vegansku dijetu, možda bi bilo korisno da napravite alternativni recept koji će podsećati na originalni i tako pružite sebi utehu.

Recimo, ako volite makarone sa sirom, umesto originala, probajte sledeće: umak napravite od nezašećerenog sojinog mleka koje zagrejete i dodate u njega kukuruzni skrob. Potom dodate so, dimljenu papriku i senf u prahu. Možda nije ukusno kao makarone sa sirom, ali podseća na to.

Častite sebe izlaskom u veganski restoran

Čak i ako ste vegan povremeno, ono što vam može pomoći da budete na tom putu, to je da sebe častite jelima iz restorana. Uzbudljivo je kada probate neku novu hranu ili verziju jela s namirnicama koje nikada ne biste izabrali, a odlazak na ručak će pretvoriti u avanturu.

Ne preterujte

Nemojte sebe izlagati bilo kojoj vrsti krize. Počnite umereno vašu transformaciju prema veganu, s jednim obrokom dnevno ili jednim danom veganske kuhinje tokom sedmice. Lakše ćete se "navući" ako ne otežate sebi prilagođavanje još od samog početka.

Zatvoreno za komentare.