U današnje vreme smo sa svih strana pritisnuti stresom. Neke namirnice mogu da pomognu jer imaju antistresno dejstvo i blagotvorno utiču na fizičko i psihičko zdravlje.
Foto: Shutterstock
Pozitivni efekti njihovog redovnog konzumiranja počinju se osećati već nakon nekoliko dana.
Badem štiti imunitet
Foto: Shutterstock
Dobro utiče na raspoloženje i štiti imunološki sistem organizma od stresa. Sadrži brojne zdrave minerale koji pomažu svima koji se ne hrane naročito zdravo i raznoliko, a takođe je i važan izvor proteina zbog čega ga posebno vole sportisti, ali i vegetarijanci.
Banane smanjuju depresiju
Foto: Shutterstock
Moćan su prirodni saveznik protiv stresa, a zbog velike količine vitamina B pomažu u kontroli apetita i dobijanju osećaja sitosti. Osim što doprinose boljem radu mozga i regulisanju stresa, utiču i na smanjenje depresivnog raspoloženja, a kod žena popravljaju loše raspoloženje izazvano PMS-om.
Spanać daje snagu
Foto: Pixabay
Ako vam stalno fali snage, imate loš san i muči vas glavobolja, jedite spanać. On svojim antistresnim delovanjem ublažava ove tegobe, a zbog velike doze folne kiseline koju sadrži, pomaže da se umiri nervni sistem.
Lubenica vraća energiju
Foto: Shutterstock
Izuzetno je bogata vitaminima, magnezijumom i kalcijumom, pa tako podstiče probavu i imunološki sistem, smanjuje nivo masnoće u telu, poboljšava rad bubrega i omogućava organizmu dodatnu energiju.
Borovnice popravljaju raspoloženje
Foto: Pexels
Ove tamno ljubičaste bobice pravo su bogatstvo u ishrani. Obiluju antioksidansima koji utiču na ublažavanje teskobe i lošeg raspoloženja. Vlakna u njima poboljšavaju zdravlje probavnog trakta, a vitamin C i antioksidansi su važan saveznik kod jačanja imuniteta.
Losos i plava riba smiruju
Foto: Pixabay
Masna riba, poput lososa, koja je puna omega 3 masnih kiselina, odličan je izbor namirnice koja će vas opustiti i omogućiti vam da se osećate smirenije i zadovoljnije. Ovo zato jer ona sadrži velike količine fosfora koji jača nervni sistem i vitamine B grupe koji utiču na razdražljivost.
Plavu ribu je preporučljivo jesti dva do tri puta nedeljno, jer je bogata vrednim nutrijentima poput belančevina i esencijalnih masnih kiselina. U plavu ribu osim lososa, spadaju i skuše, sardine, haringe, tuna, papaline i slično.