Volite jagode? Kada čujete za šta su sve dobre, uživaćete u njima još više!

Volite jagode? Kada čujete za šta su sve dobre, uživaćete u njima još više!

Mnogima omiljeno, ovo bobičasto voće kotira se visoko na listi najzdravijih namirnica i možemo da ga jedemo sveže samo u ovo doba godine.

Foto: Pixabay

Osim što su ukusne i mirisne, pozitivan uticaj jagoda na organizam je višestruk.

Doprinose sprečavanju ozbiljnih oboljenja kao što su dijabetes i kardiovskularne bolesti, ali takođe doprinose lepšem izgledu kože, noktiju i zuba.

U nastavku saznajte za šta su sve dobre jagode...

Usporavaju starenje

Vitamin C koji se nalazi u jagodama neophodan je za proizvodnju kolagena, koji koži daje elastičnost i usporava pojavu bora.

Foto: Pixabay

Elagična kiselina iz ovog voća sprečava uništavanje kolagena i pojavu upale kože, na taj način čuvajući svežinu lica.

Jačaju imunitet

Jagode se ubrajaju među pet voćki najbogatijih antioksidansima.

Foto: Pixabay

Sadrže veći broj vitamina od pomorandže i limuna, ali i određene količine omega – 3 masnih kiselina.

Regulišu šećer

Imaju antiupalno i sedativno dejstvo, a istraživanja pokazuju da smanjuju nivo upalnog markera C reaktivnog proteina (CRP).

Foto: Pixabay

Vlakna u jagodama mogu da spreče nastanak dijabetesa tipa 2, jer usporavaju apsorpciju glukoze u krv.

Podstiču mršavljenje

U 100 grama jagoda nalaze se samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C, što je 98 odsto dnevnih potreba.

Foto: Pixabay

Prepune su vlakana, a spoj nitrata potiče protok krvi i kiseonika u telu, što će ubrzati metabolizam i pomoći mu u mršavljenju.

Štite od zračenja

Rezultati istraživanja pokazali su da ekstrakt jagode može da doprinese zaštiti od ultraljubičastog zračenja, povećavajući otpornost kože.

Foto: Pixabay

Izbeljuju zube

Sveže jagode otklanjaju neželjenu obojenost naših zuba, jednostavno, žvakanjem nekoliko minuta.

   Foto: Pixabay

Zahvaljujući svojim sastojcima, čine zube beljim i otklanjaju mrlje na zubima.

Jačaju memoriju

Istraživanja pokazuju da antocijanini, koji se nalaze u ovom voću, jačaju kratkoročnu memoriju i poboljšavaju pamćenje ukoliko se unose nekoliko nedelja.

Foto: Pixabay

Kako bismo bili sigurni da su jagode prirodne, moramo znati i od koga kupujemo. 

Neretko voće i povrće koje jedemo pređe puno kilometara pre nego što konačno dođe u naše ruke. Proces je zaista dug - branje, pakovanje, utovaranje, istovaranje, prepakivanje, izlaganje i na kraju rizikujemo da svako može da pipne naše jagode, što u ovom periodu zaista nije poželjno.

Pored toga, tokom ovog procesa, namirnice gube i do čak 40% nutritivnih vrednosti!

Vreme je za sveže jagode iz Beobašte koja se dostavlja u roku od samo 24 sata nakon branja!

Posetite Beobaštu i čekajte jagode na svom pragu.

Zatvoreno za komentare.