9 stvari koje niste znali o kukuruzu

9 stvari koje niste znali o kukuruzu

Bez obzira da li ga volite u zrnu, kuvanog, pečenog ili kao najpopularniju grickalicu - kokice, njegova sezona počinje.

 Foto: Pixabay

Od mladih do starih, teško ćete naći osobu koja ne voli da uživa u ovom slasnom plodu prirode. Oko njega je sve zabavno - od čišćenja, kada pravimo "brkove", do musavog lica od uva do uva kada zagrizemo klip kukuruza. Ali, kako ne bi sve ostalo samo na ukusnoj grickalici donosimo vam njegovu priču.

1. Kukuruz su konzumirali i drevni narodi južne Amerike

 foto:Pexels

Poreklo ove žitarice je južni Meksiko, a na Stari kontinent ga je preneo Kolumbo. Popularnost kukuruza je ubrzano rasla pa se tako proširio i u Francusku, Italiju, Balkan i Tursku. Danas ga se najviše proizvodi u Sjedinjenim Američkim Državama.

2. Veoma je isplativa biljka

 Foto: Shutterstock

Od stabljike, preko zrna i lišća - svi njegovi delovi su iskoristivi u nekoj od grana industrije.

3. Jedete ga, mažete se s njim, nosite ga...

 Foto: Pixabay

Zbog svoje velike iskoristivosti sastavni je deo više od 1.000 različitih proizvoda. Koriste ga prehrambena, farmaceutska, kozmetička, tekstilna i hemijska industrija.

4. Ne možete od svakog kukuruza dobiti kokice

Photo: Unsplash

Postoji mnogo vrsta kukuruza, ali da biste uživali u bioskopu potrebno je odabrati posebnu sortu prikladnog imena kokičar. Najpogodniji je za puckanje jer u sebi sadrži malu količinu vode, koja, kada se zagreje i pretvori u paru natera zrno na eksploziju.

5. Kokice nisu uvek zdrave

 Foto: Pixabay

Da, kao i u svemu i s kokicama treba biti umeren. Pogotovo s onima u bioskopu. Naime, one često sadrže velike količine maslaca i soli pa nisu najbolji odabir ako pokušavate da pazite na liniju. Radije ih ispecite sami, a možete ih posipati nekim drugim začinom, na primer čilijem.

6. Šta zapravo grickate

 Foto:Pexels

Kao i kod ostalih žitarica, kukuruz obiluje ugljenohidratima i vlaknima, sadrži vitamin B, malo vitamina C i puno minerala.

7. Naučite odabrati najbolji

 Foto: Pexels

Zrelom i pravom kukuruzu zrna moraju biti puna i gusta, a kraj na kojem je bio pričvršćen za biljku, sočan je i jarke boje.

8. Skladištite kukuruz ispravno

 Foto: Pixabay

Kao prvo, kukuruz ne sme stajati na toplom mestu. Najbolje ga je držati u hladnjaku jer se šećer u njemu, na višim temperaturama, brzo pretvara u skrob. Skuvajte ga brzo - najviše za dva do tri dana jer već tada lagano gubi na ukusu.

9. Ako ga kuvate, ne solite vodu

 Foto: Pixabay

Navodno, so iz vode pri kuvanju kukuruz čini tvrđim.

Zatvoreno za komentare.