Simbol ljubavi i plodnosti – zašto se dunja smatra darom grčkih bogova

Simbol ljubavi i plodnosti – zašto se dunja smatra darom grčkih bogova

Dunja je jedna od najstarijih voćnih kultura i pripada drvenastim biljkama porodice ruža. Plodovi dunje izgledaju kao mešavina jabuke i kruške, ali sa njima zapravo nema nikakve veze.


Foto: Shutterstock



Ovo aromatično voće je jedini predstavnik te vrste, međutim, tu se jedinstvenost ove biljke ne završava. Plod drveta ima brojna lekovita svojstva i pomaže u rešavanju različitih zdravstvenih problema.


Dunja – simbol plodnosti i izjava ljubavi


Drevna grčka mitologija tvrdi da je boginja ljubavi darovala trudnicama ovo specifično voće. Spolja dunja izgleda kao srce, a kada su u pitanju mikroelementi i vitamini, smatra se najboljim voćem za buduće majke. Upravo to je razlog da tokom trudnoće postane neizostavan deo obroka.



Zrela dunja daje mirisnu aromu i možda je to jedan od razloga zašto se dunja u  Sredozemlju smatrala simbolom plodnosti i boginje ljubavi Venere. U drevnoj Grčkoj ovo voće poklonjeno devojci smatralo se svojevrsnom izjavom ljubavi.


Dunja kao lek za želudac i creva


Dunja je niskokalorična namirnica bogata vlaknima. U 100 g ovog voća ima svega 48 kalorija. Pored toga, plodovi dunje imaju visoku koncentraciju vitamina C (23 mg u 100g dunje).


Plodovi dunje osim vitamina sadrže mnoštvo pektinskih jedinjenja i tanina, što joj daje svojstven ukus. Takođe, pulpa sadrži mnogo šećera kao što su fruktoza i glukoza, ali i kalijuma, gvožđa, kalcijuma, fosfora i bakra.


Od davnina se aromatično voće smatralo posebnom lekovitom biljkom, koja se koristila za lečenje bolesti želuca i creva. Vezivna sredstva u dunji pomažu kod dijareje i povraćanja. A u slučaju upale sluznice digestivnog trakta, pektin obavija tkiva i ubrzava njihovo zarastanje.



Zašto je dunja korisna u trudnoći?


- Hranljive materije koje se nalaze u dunji, posebno kalijum, kalcijum i gvožđe, doprinose normalnom razvoju fetusa.


- Zahvaljujući prisustvu kalijuma, održava ravnotežu vode i soli, te uklanja natečenost.


- Redovna upotreba ove namirnice pomaže u borbi sa mučninom i povraćanjem koji su skoro uvek pratioci trudnoće.


- Askorbinska kiselina u dunji sprečava pojavu proširenih vena.


- Zbog visokog sadržaja gvožđa, ovo voće povećava hemoglobin.


Foto: Shutterstock



Za trudnoću bez stresa


Različiti antioksidansi sadržani u dunji pomažu u ublažavanju stresa i održavanju mirnog stanja nervnog sistema. Štaviše, uz redovnu konzumaciju dunje, vaše telo će proizvoditi hormone koji će vam pomoći da se osećate energičnije.


Dunja kao idealan saveznik u mršavljenju


Plodovi dunje imaju malo kalorija, ali puno vlakana. A takođe, praktično ne sadrži zasićene masne kiseline, natrijum i loš holesterol. Sva ova svojstva čine ovo drevno voće odličnim pomoćnikom u mršavljenju i celokupnom zdravlju.


Poboljšanjem zdravlja vašeg digestivnog sistema pomoću vlakana koja se nalaze u dunji, bez problema ćete se rešiti viška kilograma.


Manje kilograma, ali i manje lošeg holesterola


Redovno konzumiranje dunje pomaže u snižavanju nivoa LDL (lošeg holesterola) u krvi, a istovremeno održava zdravlje srca. To je vezano za antioksidanse koji pomažu telu da smanji oksidaciju masti i količinu masnih kiselina koje se nalaze u krvnim sudovima.


Karcinom i lekovita svojstva dunje


Antioksidativna svojstva dunje pomažu telu da se bori protiv slobodnih radikala i da uništi maligne ćelije karcinoma. Slobodni radikali su opasni nusporizvodi ćelijskog metabolizma koji mogu dovesti do mutacije ili smrti zdravih ćelija u telu.


U pulpi ploda dunje postoje jedinjenja poznata kao tanini, odnosno katehin i epikatehin. Oni štite sluznicu od raka vezujući se za toksine i hemikalije koje izazivaju rak u debelom crevu.





 


 

 



 

 


Погледајте ову објаву у апликацији Instagram


 



 

 

 



 

 



 

 

 




 

 


Објава коју дели Beobašta 🍏🍒🥕 (@beobasta.rs)





Džem od dunje garantuje povratak u detinjstvo


Dunja u sirovom obliku se retko jede, zbog svog kiselkastog ukusa, U nekim evropskim zemljama, poput Španije, dunja se dodaje testeninama i služi kao prilog uz dodatak sira. U Maroku se ovo voće dodaje u supe sa mesom, ili se suši na suncu.


Složićete se da se ovakav način konzumiranja dunje ne uklapa u našu tradiciju. Većinu ljudi dunja asocira ili na slatko ili na džem koji im je baka pravila u detinjstvu.


Ukus džema od dunje namazanog na krišku domaćeg hleba je nešto što bi mnoge vratilo u najlepše i najbezbrižnije životno doba. I, gle čuda, reč marmelada potiče od portuglaskog naziva za dunju (Marmelo).

Затворено за коментаре.