Kako da najbolje ublažite simptome gripa

Kako da najbolje ublažite simptome gripa

Ukoliko bolujete od gripa, brzo bi mogle da deluju i neke jednostavne mere i brzo ćete osetiti razliku. Gardijan" (The Guardian) donosi pet saveta kako efikasno mogu da se ublaže simptomi gripa.

Foto: Shutterstock

Grip je zarazna bolest primarno respiratornog sistema koju uzrokuje virus koji se prenosi kapljicama u vazduhu nastalim kijanjem ili kašljanjem zaražene osobe, a ovo su neke metode kako možete sebi da pomognete kada se nađete u situaciji da ste se razboleli od gripa.

1. Raspitajte se o antiviroticima

Ukoliko počinjete da pokazujete ​​simptome gripa, možete pitati svog lekara o lekovima koji se izdaju na recept. Postoje lekovi koji deluju tako što blokiraju enzim koji pomaže virusu da zarazi nove ćelije.

Ovi lekovi su najefikasniji ako ih uzmete u roku od 48 sati od prvih simptoma i mogu da skrate trajanje gripa za dan. Posebno je važno zatražiti antivirusne lekove ako imate stanja poput dijabetesa ili srčanih bolesti, koje povećavaju rizik od komplikacija.

Foto: Shutterstock

2. Odmarajte se

Istraživanje je pokazalo da optimalna količina sna održava imuni sistem zdravim i da je presudno za sposobnost tela da održava odgovarajući broj belih krvnih zrnaca i da se bori protiv infekcije.

On takođe može da spreči da u prvom redu ne dobijete grip, jer će tada telo moći da proizvede više antitela kako bi odgovorilo na imunizaciju i zaštitilo vas.

3. Pazite šta jedete i pijete

Bilo da se radi o vrućoj supi, vodi ili voćnom soku, mnogi stručnjaci veruju da je važno piti najmanje osam šoljica tečnosti od 250 mililitara dnevno tokom jakog gripa. Uobičajeni simptomi gripa poput znojenja i curenja iz nosa povećavaju količinu vode koju vaše telo gubi, tako da zadržavanje unosa tečnosti sprečava dehidrataciju.

Unosom tečnosti smanjujete mogućnost od gušenja, zaustavljajući nakupljanje sluzi u plućima, što može dovesti do upale pluća. Hrana s visokim sadržajem vitamina C, poput kivija i zelene paprike, kao i ona bogata antioksidansom beta karotenom, poput šargarepe, slatkog krompira i tikvica, može pomoći jačanju vašeg imunog sistema.

Foto: Shutterstock

4. Zadržite optimalnu temperaturu i ostanite kod kuće

Zadržati toplo telo kada se prvi put pojave simptomi gripa pomaže organizmu da sačuva energiju za "imunološku borbu". Stručnjaci preporučuju da ostanete u kući i da ne idete na posao, da se odmarate kako ne biste preneli virus na druge ljude. To takođe može da umanji rizik od razvoja komplikacija poput upale pluća.

5. Uzmite suplemente u dogovoru sa lekarom

Istraživanja su pokazala da neki suplementi mogu smanjiti i trajanje i jačinu gripa jačanjem imuniteta, smanjenjem respiratorne sluzi i inhibicijom sposobnosti virusa da se umnožava, piše Klix.ba. Nijedan preparat nemojte kupovati na svoju ruku već se konsultujte sa lekarom.

Ostavi komentar