Kako na vreme prepoznati simptome policističnih jajnika

Kako na vreme prepoznati simptome policističnih jajnika

Ovaj sindrom je veoma kompleksna pojava koja se ne prikazuje kod svake žene na isti način. Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je hormonski poremećaj u reproduktivnom dobu žene i najčešći je uzrok neplodnosti.

 Foto: Shutterstock

Tačan uzrok nije poznat, ali se zna da na to stanje svakako utiču genetske predispozicije, kao i telesna masa žene.

Uočljiva je insulinska rezistencija, poremećaj gde ćelije tela ne reaguju na insulin. 

"Mnoge pacijentkinje koje imaju sindrom policističkih jajnika i insulinsku rezistenciju imaju nezdrave navike uz preteranu telesnu masu, a u porodici im neko često boluje od dijabetesa tipa 2", kaže ginekolog dr Grujić i dodaje:

"Ćelije ne odgovaraju normalno na insulin pa je nivo hormona gušterače, koji kontroliše i omogućuje ćelijama da metabolizuju šećer, povećan. To se dešava jer je nivo šećera povišen."

Ona kaže da insulinska rezistencija vremenom dovodi i do pojave dijabetesa tipa 2, ali i do kardiovaskularnih oboljenja. 

Kako prepoznati simptome policističnih jajnika?

Dolazi do neredovnog, produženog menstrualnog ciklusa, jajnici su uvećanog volumena promenjene građe s više od 12 nezrelih folikula tj. više nego što na ultrazvučnom pregledu ima zdravi jajnik.

S obzirom na to da je povišen nivo muških hormona, pojačava se dlakavost i izražene su akne. Takođe, izostanak ovulacije koji se mora lečiti kod žena koje žele da zatrudne.

 Foto: Shutterstock

Ako je pacijentkinja već trudna, ona mora biti pod nadzorom lekara jer u trudnoći može da ima trudnički dijabetes i visok pritisak, a češći su i spontani pobačaji i prevremeni porođaji.

Dr Grujić ističe da se može javiti i depresija, teskoba, poremećaj ishrane i spavanja, hrkanje i opstruktivan prestanak disanja u snu, te hroničan umor, kao i veliko krvarenje iz materice.

"Izražena je gojaznost koja može pogoršati komplikacije. Čak se i umerena debljina povezuje sa sve većom učestalošću izostanaka ovulacije, spontanim pobačajima", kaže dr Grujić i dodaje:

"Masno tkivo je snažna endokrina žlezda pa hormoni masnog tkiva (leptin i rezistin, adiponektin i drugi) utiču na nastanak promene aktivnosti insulina i na stvaranje hormona u jajnicima".

Poremećena ravnoteža adipokina - (hormona masnog tkiva) otežava dozrevanje jajne ćelije, oplodnju i razvoj trudnoće i fetusa, a leptin dovodi do izostanka ovulacija.

Kako se rešiti viška kilograma?

Ona napominje da se ovaj sindrom može lečiti i lekovima i hirurški, u zavisnosti od toga da li žena želi trudnoću, ali uvek se savetuje smanjenje preterane telesne težine.

 Foto: Shutterstock

"Reč je o relativno jeftinoj metodi koju svaka žena može provesti, a cilj je da su u šest meseci telesna masa smanji za 10 posto, čime se vraća i ovulacija", zaključuje dr Jasenka Grujić.

Koju hranu treba konzumirati, a koju izbegavati?

Gubitak do 10 posto ukupne telesne mase mora teći polako, uz izbor nutritivno kvalitetnih namirnica koje će potaknuti metabolizam i uspostaviti ravnotežu hormona.

Ishrana bi trebalo da se bazira na svežim namirnicama, dosta povrća i voća bogatih dijetalnim vlaknima i antioksidansima.

"U ishranu treba uključiti mahunarke, orašaste plodove, umereno integralne žitarice i razne semenke,  te maslinovo i laneno ulje", kaže magistar nutricionizma Vedrana Dučkić.

Važno je da jedete namirnice sa većim udelom omega-3 masnih kiselina uz više plave i bele ribe, a od mesa treba da birate isključivo meso sa nižim procentom masti, a izbegavati unos crvenog mesa koje je bogato zasićenim masnim kiselinama.

Potrebno je ograničiti i unos mleka i mlečnih proizvoda, te birati malomasne mlečne proizvode poput jogurta, kefira i posnog sira.

Preporuka je da obroke rasporedite u više manjih tokom dana i da se bavite fizičkom aktivnošću.