Kako na vreme prepoznati simptome policističnih jajnika

Ovaj sindrom je veoma kompleksna pojava koja se ne prikazuje kod svake žene na isti način. Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je hormonski poremećaj u reproduktivnom dobu žene i najčešći je uzrok neplodnosti.

 Foto: Shutterstock

Tačan uzrok nije poznat, ali se zna da na to stanje svakako utiču genetske predispozicije, kao i telesna masa žene.

Uočljiva je insulinska rezistencija, poremećaj gde ćelije tela ne reaguju na insulin. 

"Mnoge pacijentkinje koje imaju sindrom policističkih jajnika i insulinsku rezistenciju imaju nezdrave navike uz preteranu telesnu masu, a u porodici im neko često boluje od dijabetesa tipa 2", kaže ginekolog dr Grujić i dodaje:

"Ćelije ne odgovaraju normalno na insulin pa je nivo hormona gušterače, koji kontroliše i omogućuje ćelijama da metabolizuju šećer, povećan. To se dešava jer je nivo šećera povišen."

Ona kaže da insulinska rezistencija vremenom dovodi i do pojave dijabetesa tipa 2, ali i do kardiovaskularnih oboljenja. 

Kako prepoznati simptome policističnih jajnika?

Dolazi do neredovnog, produženog menstrualnog ciklusa, jajnici su uvećanog volumena promenjene građe s više od 12 nezrelih folikula tj. više nego što na ultrazvučnom pregledu ima zdravi jajnik.

S obzirom na to da je povišen nivo muških hormona, pojačava se dlakavost i izražene su akne. Takođe, izostanak ovulacije koji se mora lečiti kod žena koje žele da zatrudne.

 Foto: Shutterstock

Ako je pacijentkinja već trudna, ona mora biti pod nadzorom lekara jer u trudnoći može da ima trudnički dijabetes i visok pritisak, a češći su i spontani pobačaji i prevremeni porođaji.

Dr Grujić ističe da se može javiti i depresija, teskoba, poremećaj ishrane i spavanja, hrkanje i opstruktivan prestanak disanja u snu, te hroničan umor, kao i veliko krvarenje iz materice.

"Izražena je gojaznost koja može pogoršati komplikacije. Čak se i umerena debljina povezuje sa sve većom učestalošću izostanaka ovulacije, spontanim pobačajima", kaže dr Grujić i dodaje:

"Masno tkivo je snažna endokrina žlezda pa hormoni masnog tkiva (leptin i rezistin, adiponektin i drugi) utiču na nastanak promene aktivnosti insulina i na stvaranje hormona u jajnicima".

Poremećena ravnoteža adipokina - (hormona masnog tkiva) otežava dozrevanje jajne ćelije, oplodnju i razvoj trudnoće i fetusa, a leptin dovodi do izostanka ovulacija.

Kako se rešiti viška kilograma?

Ona napominje da se ovaj sindrom može lečiti i lekovima i hirurški, u zavisnosti od toga da li žena želi trudnoću, ali uvek se savetuje smanjenje preterane telesne težine.

 Foto: Shutterstock

"Reč je o relativno jeftinoj metodi koju svaka žena može provesti, a cilj je da su u šest meseci telesna masa smanji za 10 posto, čime se vraća i ovulacija", zaključuje dr Jasenka Grujić.

Koju hranu treba konzumirati, a koju izbegavati?

Gubitak do 10 posto ukupne telesne mase mora teći polako, uz izbor nutritivno kvalitetnih namirnica koje će potaknuti metabolizam i uspostaviti ravnotežu hormona.

Ishrana bi trebalo da se bazira na svežim namirnicama, dosta povrća i voća bogatih dijetalnim vlaknima i antioksidansima.

"U ishranu treba uključiti mahunarke, orašaste plodove, umereno integralne žitarice i razne semenke,  te maslinovo i laneno ulje", kaže magistar nutricionizma Vedrana Dučkić.

Važno je da jedete namirnice sa većim udelom omega-3 masnih kiselina uz više plave i bele ribe, a od mesa treba da birate isključivo meso sa nižim procentom masti, a izbegavati unos crvenog mesa koje je bogato zasićenim masnim kiselinama.

Potrebno je ograničiti i unos mleka i mlečnih proizvoda, te birati malomasne mlečne proizvode poput jogurta, kefira i posnog sira.

Preporuka je da obroke rasporedite u više manjih tokom dana i da se bavite fizičkom aktivnošću.

Pročitaj još