Šlauf oko struka samo raste, a vi ste bespomoćni? Pa ko vam je kriv kad koristite margarin!

Šlauf oko struka samo raste, a vi ste bespomoćni? Pa ko vam je kriv kad koristite margarin!

Kilogrami se gomilaju, a vi ćete se pravdati da skoro ništa ne jedete. Garderoba se svake sezone povećava za konfekcijski broj, raste podbradak, noge postaju teške, a stomak vam je kao kod trudnice u poodmakloj trudnoći. Šta se to dešava?

 Photo: Shutterstock

Činjenica je da je nacija je sve gojaznija, "šetanje stomaka" postalo je tako normalno, a ono što još više brine je porast broja gojazne dece.

Svi će okriviti brzu hranu, peciva, pite, grickalice, kratko rečeno, moderan način života... i treba, to je tačno.

Sve ove namirnice izazivaju gojaznost, a još veći problem je zavisnost od konzumiranja ovakve hrane – nikad nije dovoljno koliko god da pojedete.

 Photo: Shutterstock

Šta je to u njima što izaziva takvu potrebu za konzumacijom?

Za to su krivi šećeri, pojačivači aroma, emulgatori, razne hemijske supstance... lista je podugačka. Ali glavni sastojak većine ovih industrijski proizvedenih namirnica je – margarin!

Ona jeftina zamena za maslac, koja je ušla u naše živote i jelovnike i bez našeg znanja. Ili nismo čitali deklaracije svih onih ukusnih i mirisnih grickalica koje ne možemo da prestanemo da jedemo, a tamo piše, između ostalih sastojaka, da se nalazi – margarin ili hidrogenizovana biljna mast.

 Photo: Shutterstock

A šta je to?

Proces hidrogenizacije je proces kojim se tečna prirodna ulja biljaka pretvaraju u čvršća stanja, odnosno u margarin koji sadrži transmasne kiseline, a poznato je koliko su one pogubne po zdravlje.

Naime, ulja u tečnom stanju prehrambena industrija nije mogla da koristi u proizvodnji, ali je zato proces hidrogenizacije doveo do vrtoglavog rasta proizvodnje grickalica i brze hrane.

Svih onih đakonija koje svakodnevno jedete i zbog kojih se gojite!

 Photo: Shutterstock

Kako je to moguće?

Brojna medicinska istraživanja pokazala su da ovako dobijena biljna mast u čvrstom obliku nikako nije dobra alternativa životinjskoj masti jer organizam ne može da je iskoristi na odgovarajući način! I gde ta mast odlazi? Ne odlazi nigde, već se deponuje u naslagama masnoće – čitajte, u onaj vaš šlauf oko struka!

Hoćete li i sutra da uzmete margarin iz frižidera i pojedete ga sa džemom za doručak? Ili ćete se vratiti zdravijoj, mirisnijoj i prirodnijoj alternativi – maslacu?!

 Photo: Shutterstock

Evo zbog čega bi trebalo!

Za razliku od margarina koji je industrijski proizvod, maslac se dobija preradom mlečne masti, odnosno pavlake i prirodan je proizvod. U sebi nema transmasne kiseline kao margarin, već sadrži zasićene masne kiseline.  

Dugo se verovalo da zbog njih maslac uzrokuje gojenje i povišen holesterol, ali istraživanja pokazuju sasvim drugačije rezultate. Zasićene masne kiseline iz maslaca se ne pohranjuju u masnom tkivu, već ih organizam koristi za brzu energiju.

 Photo: Shutterstock

Maslac je bogat hranjivim sastojcima koji daju osećaj sitosti, gojenja nema. To nije slučaj sa margarinom koji je nutritivno siromašan i kao takav dovodi do prejedanja, a to znači – gomilanje kilograma!

Maslac je bogat vitaminima A, D i E koji jačaju imunitet, a vitamin K2 sprečava kalcifikaciju arterija.

Sve sjajni razlozi da dan započnete tostom i maslacem.

 Photo: Shutterstock

Zapamtite priču o margarinu i maslacu, mislite na svoje zdravlje i otarasite se šlaufa oko struka što pre!

Zatvoreno za komentare.