Kilogrami se gomilaju, a vi ćete se pravdati da skoro ništa ne jedete. Garderoba se svake sezone povećava za konfekcijski broj, raste podbradak, noge postaju teške, a stomak vam je kao kod trudnice u poodmakloj trudnoći. Šta se to dešava?
Photo: Shutterstock
Činjenica je da je nacija je sve gojaznija, "šetanje stomaka" postalo je tako normalno, a ono što još više brine je porast broja gojazne dece.
Svi će okriviti brzu hranu, peciva, pite, grickalice, kratko rečeno, moderan način života... i treba, to je tačno.
Sve ove namirnice izazivaju gojaznost, a još veći problem je zavisnost od konzumiranja ovakve hrane – nikad nije dovoljno koliko god da pojedete.
Photo: Shutterstock
Šta je to u njima što izaziva takvu potrebu za konzumacijom?
Za to su krivi šećeri, pojačivači aroma, emulgatori, razne hemijske supstance... lista je podugačka. Ali glavni sastojak većine ovih industrijski proizvedenih namirnica je – margarin!
Ona jeftina zamena za maslac, koja je ušla u naše živote i jelovnike i bez našeg znanja. Ili nismo čitali deklaracije svih onih ukusnih i mirisnih grickalica koje ne možemo da prestanemo da jedemo, a tamo piše, između ostalih sastojaka, da se nalazi – margarin ili hidrogenizovana biljna mast.
Photo: Shutterstock
A šta je to?
Proces hidrogenizacije je proces kojim se tečna prirodna ulja biljaka pretvaraju u čvršća stanja, odnosno u margarin koji sadrži transmasne kiseline, a poznato je koliko su one pogubne po zdravlje.
Naime, ulja u tečnom stanju prehrambena industrija nije mogla da koristi u proizvodnji, ali je zato proces hidrogenizacije doveo do vrtoglavog rasta proizvodnje grickalica i brze hrane.
Svih onih đakonija koje svakodnevno jedete i zbog kojih se gojite!
Photo: Shutterstock
Kako je to moguće?
Brojna medicinska istraživanja pokazala su da ovako dobijena biljna mast u čvrstom obliku nikako nije dobra alternativa životinjskoj masti jer organizam ne može da je iskoristi na odgovarajući način! I gde ta mast odlazi? Ne odlazi nigde, već se deponuje u naslagama masnoće – čitajte, u onaj vaš šlauf oko struka!
Hoćete li i sutra da uzmete margarin iz frižidera i pojedete ga sa džemom za doručak? Ili ćete se vratiti zdravijoj, mirisnijoj i prirodnijoj alternativi – maslacu?!
Photo: Shutterstock
Evo zbog čega bi trebalo!
Za razliku od margarina koji je industrijski proizvod, maslac se dobija preradom mlečne masti, odnosno pavlake i prirodan je proizvod. U sebi nema transmasne kiseline kao margarin, već sadrži zasićene masne kiseline.
Dugo se verovalo da zbog njih maslac uzrokuje gojenje i povišen holesterol, ali istraživanja pokazuju sasvim drugačije rezultate. Zasićene masne kiseline iz maslaca se ne pohranjuju u masnom tkivu, već ih organizam koristi za brzu energiju.
Photo: Shutterstock
Maslac je bogat hranjivim sastojcima koji daju osećaj sitosti, gojenja nema. To nije slučaj sa margarinom koji je nutritivno siromašan i kao takav dovodi do prejedanja, a to znači – gomilanje kilograma!
Maslac je bogat vitaminima A, D i E koji jačaju imunitet, a vitamin K2 sprečava kalcifikaciju arterija.
Sve sjajni razlozi da dan započnete tostom i maslacem.
Photo: Shutterstock
Zapamtite priču o margarinu i maslacu, mislite na svoje zdravlje i otarasite se šlaufa oko struka što pre!