Sličnosti masaža sa različitih strana sveta

Sličnosti masaža sa različitih strana sveta

Masaža ima zaista puno i da one dolaze sa različitih krajeva sveta. Svaka sa sobom nosi svoje specifičnosti, a evo i koje su. 

Foto: Pixabay

Uživanje u benefitima masaže je više nego preporučljivo. Ona nas najbolje opušta posle fizičkog umora ili proživljenog stresa. Daje telu ono što je neophodno, kako bi se osećalo dobro. Iako postoje brojne terapeutske masaže, mi ovde pre svega mislimo na relax masažu. Ona je prva koja nam padne napamet kada se pomene masiranje.

Švedska masaža

Jedna od poznatijih je švedska masaža. Ova masaža podrazumeva klasičnu masažu nekim aromatičnim uljem. Kada kažete “masaža”, vi na prvom mestu podrazumevate nju. Ona poboljšava cirkulaciju i postiže opuštenost kroz stimulaciju mišića. Njome se oslobađaju hormoni i hemikalije u telu, kao što su serotonin, dopamin, oksitocin i endorfin.

Podrazumeva da je onaj ko se masira postavljen na sto, sa rupom za glavu. Obučen samo u donji veš, a majstor za masažu obavlja rukama masažu pomoću ulja, koncentrišući se na bolne delove leđa, odnosno, svih delova tela.

Za one koji žele malo drugačiji ugođaj, ova masaža može podrazumevati i dodatke.

Effleurage je dodatak koji podrazumeva maženje ili udarce rukom. Tu je i vibracija, tehnika lupkanja koja čini da telo vibrira. 

Petrisaža je gnječenje mišića koje vaš maser može dodati tretmanu. 

Na kraju, možete tražiti i hakiranje, karate udarce koji imaju zadatak da vas opuste.

Neki od ovih tehnika zvuče pomalo zastrašujuće, ali ne brinite. Sve imaju za cilj da vam bude ugodno i da se opustite. Ništa ne treba da bude bolno, već prijatno i da na telo deluje oslobađajuće.

Brazilska masaža

Na pomen brazilske masaže, na umu nam je jedna tehnika masiranja koja je kod nas postala veoma popularna. To je masaža specijalnim drvenim vakum zvonima. Zove se popularno maderoterapija na brazilski način i namenjena je razbijanju celulita na telu.

Obavlja se tako što se na telu žene uočavaju one regije koje su zahvaćene celulitom. Prvenstveno butine i bedra, zadnjica i eventualno stomak. Onaj ko obavlja brazilsku maderoterapiju, treba da je opremljen drvenim zvonima, različite veličine.

Krizna mesta se naulje, nekim anticelulit uljem, a onda se preko njih prelazi zvonima. Pokreti treba da budu žustri, ali ne i neprijatni. Neki tvrde da se posle ove masaže javljaju modrice, koje treba da budu pokazatelj da je masaža valjano urađena. Odmah ćemo vam skrenuti pažnju da je ovo zabluda. Ne sme biti povreda, osim možda sitnih, koje se omaknu.

Brazil je poznat po zgodnim devojkama. Nije ni čudno što se one ovako brinu o svom telu i što su ovaj trend proširile na ceo svet. Ova masaža, iako ne deluje tako, takođe opušta. Uz malo discipline i veće količine vode, čini da telo bude zgodnije nego ikad.

Kineska masaža

Tehnika poznata kao šijacu, u bukvalu znači „pritisak prstima”. Inicijalno potiče iz Japana, a zaživela je u Kini jer se njome pročišćava dvanaest meridijana. Smatra se blažom varijantom akupunkture, bockanja iglicama.

Za ovu masažu ne koristi se ulje. Ona se obavlja pomoću tkanine. Na mesta koja su bolna ili za koja se smatra da tih treba stimulisati radi opuštanja, stavi se neka krpa ili peškir. Zatim se preko nje napipavaju tačke u kojima se sakuplja napetost. One se preko tkanine, mnogi smatraju, mnogo bolje opipavaju, nego preko gole kože.

Prstima se deo u kome je sakupljena napetost stimuliše i „razbija”. Ako su čvorovi veći, onda se mogu koristiti kolena, laktovi i stopala za masažu. To je takozvani zen šijacu.

Shvatili ste da se šijacu, popularnom kineskom masažom prvenstveno uklanja bol. Preporučuje se kod istegnuća, skolioze, lumbaga, išijasa, glavobolje, migrene, alergija... Dosta je stanja kod kojih bi ova masaža bila više nego korisna.

Naravno, ona se ne praktikuje pri stanjima kao što je hipertenzija, menstruacija, bilo koja vrsta krvarenja, neke vrste infekcija, osteoporoza. Ako niste, obavezno probajte ovaj fantastični način opuštanja.

Foto: Pixabay

Kolumbijska masaža

Ova vrsta masaže poreklom iz Kolumbije zapravo je slična brazilskoj maderoterapiji jer podrazumeva masažu oklagijama i drvenim elementima.

Ova masaža ima za cilj oblikovanje tela. Naravno, bazira se na razbijanju celulita, ali takođe je uspešna u otklanjanju svih vrsta masnih naslaga. Drvene oklagije napravljene su tako da se prilagođavaju svim oblicima tela. Mogu ih koristiti različite osobe podjednako uspešno.

Pored masaže oklagijama, kolumbijska varijanta masiranja ima i specijalno dizajnirane kristale, od poludragog kamenja. Ova masaža je u poslednje vreme popularna za lice, ali se može koristiti i za telo.

Kamenjem se stimulišu razne „zapušene tačke” i blokirana energija, koja treba da procirkuliše. Jedan od načina kako se obavlja kolumbijska masaža je i tako što onaj koji se masira legne na blago zagrejanu podlogu. Ona je uglavnom zagrejana na struju. Tako je opuštanje nerava i mišića zagarantovano.

Preporučujemo da isprobate i neki od ovih načina opuštanja, koji će vam pri tom i oblikovati telo.

Tajlandska masaža

Veoma je poznata, a može se izviti na dva načina. Jedna je suva, a druga je sa uljima. Iako je posle uljane preporučljivo tuširanje, zapravo se ne bi trebalo tuširati barem tri sata posle masaže zbog blagotvornih efekata.

Ova masaža, ako je suva, može se izvoditi u odeći. Prava tajlandska masaža se izvodi na prostirci, na podu. Modernije varijante po salonima podrazumevaju masažu na stolu.

Tradicionalna Thai masaža, kao što rekosmo, može biti sa uljem ili bez njega. Podrazumeva pokrete prstima kojima se stimulišu mišići. Deluje opuštajuće na telo i čula.

Postoji i varijanta Yoga thai masaže. Pacijent leži na podu, a maser mu pomera udove, zateže mišiće i one delove tela koji su u problemu. Ova masaža takođe može biti relax, ali i terapeutska.

Preventivna prirodna lekovitost masaže

Zajedničko za sve masaže je to što na telo deluju opuštajuće. Njima se otvaraju kanali energije i začepljena mesta ne predstavljaju problem organizmu. Nikako ne treba čekati da vas nešto zaboli, pa da idete na neku od njih.

Najbolje je da joj se barem nekoliko puta mesečno podvrgnete, samo kako biste se opustili. To će povoljno delovati na vaše telo, ali i na um. Na ovaj način sprečavate mnoge bolesti, pre svega one kojima je stres na poslu čest uzrok. 

Nije važno koja će biti vaš izbor. Važno je da prija i da oslobađa bola, ako on postoji.

Zatvoreno za komentare.