Smejanje je od neprocenjive vrednosti - Evo šta se dešava u organizmu kad se smejemo

Smejanje je od neprocenjive vrednosti – Evo šta se dešava u organizmu kad se smejemo

Svi uživaju u dobrom smehu, ali, ko u životu ima vremena za smeh? Sigurno vam je to prošlo kroz glavu. Naravno, uživamo u slušanju smešne šale, druženju sa ljudima sa dobrim smislom za humor i gledanju komedija.

Foto: Shutterstock

Ali malo nas shvata smeh ozbiljno (bez namere igre reči), niti ulažemo zajednički napor da se više smejemo, a trebalo bi.

Nauka o smehu, iako još uvek preliminarno, sugeriše da on ima ogromnu korist za naše zdravlje i psihičko blagostanje.

Predstavljamo vam samo 7 neverovatnih razloga zašto je smeh zdrav i koje prednosti ima po psihofizičko stanje:

1. Smeh poboljšava vaše odnose

Istraživanja pokazuju da vas smeh čini otvorenijim za nove ljude i pomaže vam da izgradite i ojačate odnose. Svako prijateljstvo ili odnos sa kolegama bez smeha, bili bi apsolutno dosadni i neodrživi.

2. Smeh pojačava pamćenje i smanjuje stres

Studija je pokazala da smeh može izoštriti vašu sposobnost pamćenja stvari i istovremeno smanjiti hormon stresa kortizol, posebno kod starijih ljudi.

3. Smeh vas čini otpornim

Da li ste ikada imali nervozan smeh u neprijatnoj ili teškoj situaciji? To je zato što vam smeh može pomoći da regulišete svoje emocije, kada ste suočeni sa izazovom. Samim tim, povećava stepen vaše rezilijentnosti, odnosno otpornosti na stres i negativne emocije.

4. Smeh poboljšava vaše zdravlje

Na primer, jedno istraživanje pacijenata sa dijabetesom pokazalo je da smeh smanjuje stres i upale, i povećava dobar holesterol. Druga studija sugeriše da samo predviđanje smešnog događaja jača imunološku funkciju, dok smanjuje hormone povezane sa stresom.

5. Smeh vas čini boljim učenikom

Kada pokušavamo da naučimo nešto novo, obično smo prilično ozbiljni, ali istraživanja pokazuju da će vam dobar smeh tokom učenja novog materijala pomoći da se više angažujete. Čak i kada ste potpuno loši u nečemu, smisao za humor je bitan kako ne biste bili džangrizavi i bezvoljni.

6. Smeh vas čini privlačnim

Nedavna studija potvrđuje da su humor i razigranost visoko vrednovane osobine kod potencijalnih romantičnih partnera.

7. Smeh vam pomaže da svet učinite boljim mestom

Zašto? Zarazan je, barem na nivou mozga, prema istraživanju Sofi Skot. I svetu uvek može da koristi malo (ako ne i mnogo) više inteligencije.

Zatvoreno za komentare.