Spavanje u ovom položaju je loše za vaše zdravlje

Spavanje u ovom položaju je loše za vaše zdravlje

Većina nas ima svoj omiljeni položaj za spavanje. Ipak, to ne znači da je svaki položaj dobar za zdravlje. Postoje tri klasična položaja, a znate li koji je najbolji?

 Foto: Shutterstock

Na stomaku

Ovo je najgori način spavanja. Mišići glave, vrata i vilice su pritisnute, ukočeni su zglobovi vilice, a loš je i položaj donjeg dela leđa i karlice. Zamislite da zavrćete mokri peškir - to je tačno ono što činite svojim mišićima u snu. Rastežete ih i "gužvate". Takođe, za vreme spavanja na stomaku se ne može dobro disati.

Na leđima

Spavati na leđima je bolje, ali je ovde najizraženiji problem disanja. Na ovaj način se vilica izvrće, jezik "propada" do grla, zbog čega može da blokira dovod vazduha. Ko spava na leđima najčešće ima problema sa hrkanjem, a može dovesti i do apneje u snu, nimalo bezalenog poremećaja u disanju.

Na boku

Verovatno je najbolje spavanje na boku, posebno ako imate dobar jastuk sa potporom za glavu, i dodatni jastuk sa strane kako bi noga koja ne leži direktno na dušeku takođe dobila potporu i odmor. Iz neurološke i mišićne perspektive, ovo je najzahvalniji način spavanja i čini najviše dobra vašem telu. Ovaj položaj je dobar i za probavu, pogotovo ako se spava na levoj strani jer se tako odmara deo probavnog sistema gde jednjak prelazi u želudac.

Ako znate da je san neizmerno važan za mentalno, telesno i emocionalno blagostanje, kao i da nije bitna samo njegova dužina, već i kvalitet, dobro razmislite koju ćete pozu da zauzmete kada večeras budete legli na spavanje.