Šta da jedu osobe sa gastritisom?

Šta da jedu osobe sa gastritisom?

Gastritis, odnosno upala želudačne sluzokože zahteva poseban režim ishrane, gde je za početak važno da se češće uzimaju obroci koji nisu obilni. Na taj način se osigurava da će sluzokoža biti zaštićena unetom hranom.

Foto: Shutterstock

Dnevni unos hrane je najbolje rasporediti u pet obroka, gde su tri glavna a dva između, odnosno užine. Veoma je važno i da se jede polako i hrana dobro žvaće.

Kada je reč o namirnicama koje se osobama sa gastritisom preporučuju ili ne preporučuju, generalni savet je da se rukovode time da ne konzumiraju one namirnice koje im iritiraju sluzokožu želuca i dovode do pojačanog lučenja kiseline ili pak bolova u stomaku.

 Foto: Shutterstock

Te namirnice se razlikuju od osobe do osobe ali kod većine, sluzokožu želuca iritiraju začini kao što su biber i čili.

Ne prijaju im ni kiseli sokovi od citrusnog voća, odnosno limuna, pomorandže, grejpfurta.

Foto: Pixabay

Začinjena i masna hrana, sa dosta luka, kao ni luk u bilo kom obliku, suhomesnati proizvodi kao i proizvodi od paradajza, takođe nisu preporučljivi za njih.

Umesto začinjene i teške hrane, više će im prijati laganija hrana, kao što je voće i povrće, od mesa ona posnija, odnosno riba, piletina ili ćuretina a od mleka, obrana mleka i ona sa manje mlečne masti.

Naročito im se preporučuju integralne žitarice i integralni pirinač.

Foto: Pixabay

Generalno, njihova ishrana bi trebalo da sadrži što manje masti, soli i dodatog šećera. 

Osobe sa gastritisom bi trebalo da izbegavaju da ujutru na prazan stomak uzimaju voće, jer to njihovom želucu ne prija i može da izazove tegobe. 

Zatvoreno za komentare.