Šta savetuju stručnjaci - 15 minuta dremke ima veliki uticaj na nas!

Šta savetuju stručnjaci – 15 minuta dremke ima veliki uticaj na nas!

Dužina dremanja, koja ne bi trebalo biti kraća od 15 minuta, jača i naš mozak! Samo 15 minuta dremke ima ogroman uticaj na telo, tvrde stručnjaci!

Foto: Unsplash

Popodnevno dremanje može biti korisno za mozak. To potvrđuje i skromna uzročna veza između uobičajenog dremanja i većeg ukupnog volumena mozga.

Okrepljujuće popodnevno dremanje može biti spasonosno kada smo premoreni, a osećamo da dan nema dovoljno sati za sve što moramo da uradimo.

Užurbani život bez dileme uzima svoj danak, a kada se poklopi nekoliko noći s malo ili nimalo sna, osećamo se premoreno. Pogotovo tada nismo u stanju da izvršimo svoje obaveze ili uradimo sve ono što želimo.

Odgovor na taj problem mogao bi se kriti u 15 minuta dremke ili takozvanom - “power nap-u”.

Jedan od načina na koji dremanje pomaže jeste taj što nam omogućuje da nadoknadimo očajnički potreban san, ali utiče i na naše pamćenje. Ono što je najbolje je to što neće remetiti naš noćni san. Zato bojazan da nećemo moći da spavamo noću ako sada “ukrademo” 15 minuta sna nije opravdana.

Kratkim dremanjem, prema rečima dr Sare C. Mednik, stručnjaka za spavanje i autorke knjige “Take a Nap! Change Your Life”, resetujemo svoj sistem, te utičemo na poboljšane motoričke performanse.

Dužina dremanja, koja ne bi trebalo biti kraća od 15 minuta, jača i naš mozak. Kada odspavamo duže od toga, prema rečima spomenute doktorke, jača se naše pamćenje i kreativnost.

Dremanje od 30 do 60 minuta dobro je za veštine donošenja odluka, pamćenje rečnika ili prisećanje uputstava. Brzo kretanje očiju ili REM faza sana u 60 do 90 minuta dremanja igra ključnu ulogu u stvaranju novih veza u mozgu i rešavanju kreativnih problema.

Izvor: Objektiv

Zatvoreno za komentare.