Ne volite prezrele banane čija kora već postaje smeđa? Greška! Baš takve banane su najzdravije. Donose čak 9 dobrih stvari našem telu. Evo nekih: ublažavaju menstrualne bolove, sprečavaju zatvor, spuštaju pritisak.
Foto: Shutterstock
Banane nam pomažu da budemo fit i lepe. Sadrže idealnu mešavinu ugljenih hidrata i mineralnih materija (poput kalijuma i magnezijuma).
Usprkos tome često završe u smeću – čim se pojave prve smeđe mrlje. Prema jednom japanskom istraživanju to je velika greška.
Mrlje ne znače da su banane loše – naprotiv: zrele banane proizvode materije koje čak mogu sprečiti nastanak raka! Još osam razloga pokazuje zašto ne trebaš bacati banane s mrljama:
Zrele banane deluju poput laganog antacida. Neutraliziraju kiseline te opuštaju probavni "aparat". Jedna banana nakon bogatog jela može sprečiti tegobe u području usta i grla – poput gorušice.
Banane mogu pomoći i kod zatvora jer sadrže balastne materije koje potiču redovito pokretanje creva.
Istraživanje grupe japanskih univerziteta otkrilo je da banane aktiviraju naše odbrambene ćelije – tačnije rečeno, neutrofile i makrofage.
Oni su zaslužni za stvaranje faktora nekroze tumora - koji je nužan za borbu protiv raka. Kako bi se postigao taj učinak, važno je da banane imaju puno smeđih mrlja na kori, odnosno da su jako zrele.
Što je tamnija kora, toliko je viša alkalna vrednost – koja je zaslužna za aktiviranje funkcija belih krvnih zrnca.
Banane s mrljama sadrže manje količine aminokiseline imena triptofan. Naime, triptofan poboljšava generalno raspoloženje te se brine za dobar i miran san.
Osim toga, banane sadrže vitamin B i antistresne minerale magnezijum i kalijum – koji su zaslužni za jake živce.
Pacijenti s visokim krvnim pritiskom trebaju što manje da sole jelo jer so podiže pritisak. Umesto toga trebaju da jedu namirnice bogate kalijumom – poput banana – kako bi im se spustio pritisak.
Dijabetičari ne smeju često jesti prezrele banane, jer ove imaju visok nivo šećera.
Kalijum iz banana pomaže sa ublažavanjem grčeva za vreme menstruacije. Osim toga, banane su bogate vitaminom B6 – koji smanjuje nadutost i nakupljanje tečnosti.
Banane su jako zasitne. Sadrže biljni skrob – koji nam brzo daje energiju (zato sportisti često jedu banane za brzi oporavak). Telesna izdržljivost se potiče glikemijskim ugljenim hidratima i mineralima i vitaminima iz banane.
Kalijum dodatno štiti od grčeva u mišićima. Magnezijum iz banane deluje na funkciju mozga, olakšava učenje te poboljšava koncentraciju.
Gvožđe je jedan od sastavnih delova naših crvenih krvnih zrnaca koji su zaslužni za tok hranjivih materija i kiseonika u telu. Banane sa smeđim mrljama bogate su gvožđem i dobre su protiv anemije.
Ljudi koji pate od želudačnih tegoba često ne smeju da jedu teške začine ili određeno voće. Razlog za to je iritacija želuca koja nastaje nakon konzumiranja te hrane.
Međutim, zrele banane mogu da se jedu – jer imaju meku i blagu teksturu. Ako želite, možete napraviti kašu od banane – delovaće zaštitno na želudačnu i crevnu sluz i protiv suvišne kiseline.
Dodatni savet: unutrašnja strana kore od banane pomaže kod uboda komaraca. Natrljajte mesto uboda korom i upala će se smanjiti.