Šta (ne) smete da unosite kada ste pod antibioticima

Šta (ne) smete da unosite kada ste pod antibioticima

Osim što antibiotike treba piti u propisanim vremenskim razmacima, popiti svu propisanu dozu i ne prekidati terapiju čim tegobe počnu da slabe, veoma je važno i pravilno se hraniti u periodu uzimanja antibiotika, kako bi oni delovali na najbolji način. Evo koja hrana se preporučuje, a koju pak treba izbegavati...

Photo: shutterstock

Prvi na listi preporučenih ali i neophodnih sastojaka ishrane su probiotici. Oni blagotvorno deluju na bakterijsku floru creva a najviše ih ima u jogurtu i kiselom mleku.

Dobro je uzimati i namirnice bogate vitaminom K, kao što je zeleno lisnato povrće, poput kupusa, karfiola, spanaća, koprive, kelja. Takođe i hranu koja uništava gljivice, budući da one znaju da se pojave kao posledica uzimanja antibiotika. Najbolje antimikotičke namirnice su beli i crni luk.

Photo: Pixabay

Za razliku od prethodnih namirnica, treba izbegavati slatkiše, fermentisanu i dimljenu hranu, alkohol, industrijske sokove. Na ovom spisku je i kisela hrana, kao što je citrusno voće, grejpfurt, zatim gazirana pića, čokolade kao i hrana bazirana na paradajzu.

Photo: Pixabay

Mleko i mlečni proizvodi, sa izuzetkom već pomenutog jogurta i kiselog mleka, mogu da smanje sposobnost organizma da apsorbuje antibiotike, te ni njih ne treba uzimati. Glavni krivac za loše upijanje jeste kalcijum, koga je mleko inače puno.

Photo: shutterstock

I biljna vlakna, budući da usporavaju rad i pražnjenje digestivnog trakta, mogu negativno da deluju na upijanje i bolje iskorišćavanje antibiotika. Zato i namirnice bogate njima, a to su pre svega pasulj i integralne žitarice, treba izbegavati ili svesti na najmanju moguću meru, sve dok traje terapija ovom vrstom lekova.     

Zatvoreno za komentare.