Šećer je došao na zao glas zbog nepotrebnih kalorija koje njime unosimo. Stevija slovi kao dostojna i zdravija zamena. Je li zaista tako? Osim što je u obliku tabletica možete dodavati u kafu i čaj, stevija se sad masovno stavlja u sokove, jogurt, čokoladu... sve je više namirnica u kojima se nalazi.
Foto: Shutterstock
Međutim, jeste li se ikada pitali je li namirnica zaista zdravija ako sadrži steviju (prirodni zaslađivač)? Odgovorićemo na najčešća i najvažnija pitanja o steviji…
Moglo bi se reći – ali ne baš potpuno. Dobija se iz istoimene biljke koja u Južnoj Americi odavno služi kao zaslađivač. Doduše, stevija koja se nalazi u različitim namirnicama koje kupujemo u supermarketima, dobija se s pomoću raznih hemijskih procesa. Na primer, dodaju se aluminijumske soli kako bi se prah očistio i nestala boja. Zbog toga se konačni proizvod ne može označiti kao potpuno "prirodan".
Biljka je 300 puta slađa od šećera, zbog čega su potrebne manje količine pa zbog toga stevija gotovo pa nema kalorija. Osim što ne deblja, ne uzrokuje karijes i ne deluje na nivo insulina u krvi – zbog toga je mogu koristiti dijabetičari.
Foto: Shutterstock
U malim količinama stevija ne deluje nimalo loše na zdravlje. Međutim, ne bi trebalo konzumirati više od 4 mg stevije na kilogram telesne težine (dakle, žena od 60 kilograma sme konzumirati do 240 mg stevije dnevno). U poređenju s drugim zaslađivačima, preporučena maksimalna doza stevije je prilično mala. To je mera opreza, jer je u istraživanjima na životinjama – s ekstremnim količinama stevije - pokazala neka štetna delovanja (premda u kliničkim istraživanjima na ljudima nije pokazala štetna delovanja).
U svakom slučaju stevija pomaže da smanjimo unos kalorija. Ipak, ne treba računati na to da su proizvodi sa stevijom potpuno dijetalni. Pošto se proizvodima ne sme dodati puno stevije, uglavnom se doda još i običnog šećera. Osim toga, nije potpuno jasno može li stevija – kao i druga sladila - svojom slatkoćom obuzdati apetit ili ga pak još više podstaći.
To nije baš jednostavno. Pri pravljenju zaslađivača od stevije nastaje gorkast okus sličan sladiću – koji ne odgovara baš svakome. Takođe, šećer čini testo prhkim te mu dodaje volumen što će kolaču nedostajati osim u slučaju da šećer zamenite nekim drugim sastojcima – npr. mlevenim orasima, masnoćom ili brašnom. A ti sastojci imaju puno kalorija, što ste verovatno i hteli da izbegnete korišćenjem stevije.