Stručnjaci smatraju da položaj u kojem spavate može uticati na uspeh u karijeri

Stručnjaci smatraju da položaj u kojem spavate može uticati na uspeh u karijeri

Ako imate problema sa napredovanjem na poslu, to možda i nema toliko veze sa onim što radite u kancelariji. Mogao bi položaj u kojem spavate da ima većeg uticaja.

Foto: Shutterstock

- Ako se probudite u položaju fetusa, budićete se na pogrešnoj strani kreveta - kaže Ejmi Dži Si Kadi, asistent profesora na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Harvard.

Kadi je takođe socijalni psiholog i detaljno izučava snagu govora tela.

Međutim, ako i vi spavate u položaju fetusa, znajte da niste jedini.

Oko 40 odsto ljudi zapravo spava u ovom položaju koji je često karakterističan za visoko osetljive i emocionalne ljude, a ova poza omiljena je većem broju žena nego muškarcima.

Foto: Shutterstock

Kadi kaže da spavanje u položaju fetusa može štetno uticati na vaš uspeh jer podvesno utiče na način na koji osećamo sebe.

- Neka istraživanja su pokazala da se možete osećati srećnije kada se smejete čak i na silu. Upravo takva je veza uma i tela - ističe ona.

Slično tome, trošeći toliko vremena u pokornom položaju tela - čak i dok spavamo - podsvesno sebi dajemo poruku da ne želimo da posedujemo ličnu moć.

Srećom, postoje načini kako da to promenite, a Kadi preporučuje jednu vežbu.

Foto: Shutterstock

Pre nego što krenete na posao podignite ruke i laktove ka napred (kao u boksu), te dignite bradu visoko i tako se držite dva minuta.

Možda izgleda smešno, ali ona se kune u ovu pozu koja podstiče apstraktne sposobnosti i razmišljanja dodajući da je možete izvoditi gde god poželite.

Ako želite još veći izazov, pokušajte da promenite pozu u spavanju. Prema njenim rečima, najbolja je poza u "otvorenom položaju" - ispruženih ruku i nogu zauzimajući što veći površinu kreveta.