Sveti Vid - 20 godina bolnice za 21. vek

Sveti Vid – 20 godina bolnice za 21. vek

Oftalmologiji su dali futuristički pravac, uveli mogućnost komfornog hirurškog lečenja, doneli u regiju Excimer laser poslednje generacije, kojim ovde, na beogradskoj adresi Dobračina 27, "svetu u malom“, deluju svetski poznati stručnjaci, nagrađivani i priznati od struke – oni su Marina i Svetozar Dragović, koji već dvadeset godina razvijaju "Sveti Vid", bolnicu za 21. vek, u koju za dobrim vidom stižu pacijenti iz celoga sveta…

Foto: Promo

Kako je tim dr. med. Marine i Svetozara Dragovića postavio “zlatni standard” svetskoj oftalmologiji?

Njih dvoje su jednostavno uspeli! Na svetskom nivou! Potvrdiće to celokupna svetska oftalmološka scena. Ona, dr. med., medicinska direktorka Specijalne bolnice "Sveti Vid", i on, generalni direktor i osnivač ove uspešne bolnice, kao bračno-poslovni par, nikada neće isticati sami sebe i svoje zasluge u formuli uspeha "Svetog Vida".

I dok im brojni pacijenti, prenoseći svoja iskustva i zahvalnost za spašeni vid, odaju priznanje, ovom uspešnom paru su sinonim uspeha vrhunski stručnjaci svetskoga glasa, najmodernija oprema, timski rad, a zdravlje pacijenata im je, poput niti vodilje - na prvom mestu. Brojne prve nagrade, što im ih je dodelila svetska oftalmološka struka, pokazale su da su ispunili svoju viziju i osmislili “zlatni standard” za sigurnu i kvalitetnu oftalmologiju te očnu hirurgiju, dostojnu savremenog čoveka, a Specijalnu bolnicu “Sveti Vid” zauvek ucrtali na karti sveta uz najpoznatije svetske oftalmološke centre…

Bolnica vrhunskih stručnih rešenja

Pre više od 20 godina, ideja osnivanja Specijalne bolnice "Sveti Vid" zaživela je u viziji gospodina Svetozara Dragovića, koji je kao menadžer sa svetskim iskustvom krenuo sa stajališta da Beograd, cela regija zapravo, treba savremenu oftalmologiju, potpuno drugačiju od one koja je do tada bila dostupna.

Foto: Promo

Pogotovo je hteo zaobići stručnjake s konzervativnim shvatanjima oftalmološke struke. “Savremeni čovek, onaj 21. veka” - kaže generalni direktor Specijalne bolnice "Sveti Vid", Svetozar Dragović - “uz napredak svih mogućih tehnologija, zreo je i za savremenu oftalmologiju i za modernu očnu hirurgiju uopšte, ali sigurnu i kvalitetnu, koja će osigurati pacijentima odličnu vidnu funkciju”. Prostor je to, smatrao je Svetozar Dragović, u kojem će "Sveti Vid" postati mesto koje nudi vrhunska hirurška rešenja, regionalni centar u kojem će se pomicati granice očne hirurgije.

Svetski specijalisti u Beogradu

“Od samog smo početka u tim uključili vrhunske stručnjake iz sveta”, govori dr. med. Marina Dragović, koja je medicinska direktorka "Svetog Vida", ali i deo uspešnog hirurškog tima.

“Zaobišli smo početničke korake učenja rada na vrhunskoj opremi, npr. Excimer laseru. Naši su stručnjaci već bili u vrhu svetske oftalmologije, svaki u svome području ovladali su vrhunskom očnom hirurgijom, aparaturom i znanjima kojima se niko u zemlji, okolini, pa ni u regiji, nije koristio. Uveli smo hirurgiju koja je u svetu već postala standard, ali kod nas niko o tome nije ništa znao. Reč je o vrhunskoj hirurgiji i rešenjima za kojima se tragalo u inostranstvu”, uverena je dr. med. Dragović. "Oftalmologiji smo dali savremeni pravac - uveli smo fakoemulzifikaciju kao mogućnost komfornog hirurškog lečenja katarakte, primenom ultrazvuka. To je hirurgija minimalnog reza bez šava", kaže nam takođe dr. med. Marina Dragović, "a pacijenti su oporavljeni već dan nakon zahvata. Istovremeno, to je i jedan od postupaka korigovanja dioptrije, koji je zbog savršenstva izvođenja omogućio i binokularnu operaciju na oba oka u jednom danu. Uveli smo novi pristup operaciji katarakte kod beba i dece, s ugradnjom sočiva, u cilju da se omogući razvoj vida kod dece."

Na pravovremenost takve operacije upozorava prof. dr. sci. Pavel Rozsival, kao i drugi stručnjak za dečju oftalmologiju u "Svetom Vidu", prof. dr. sci. Rudolf Autrata, koji tvrde da se operacija ne sme odlagati do polaska deteta u školu, jer tada detetu preti slabovidost.

Foto: Promo

Zastareli su stavovi, kažu ova dva svetska stručnjaka iz Specijalne bolnice "Sveti Vid", kako treba čekati da katarakta sazri, naprosto je takvo mišljenje vezano uz nepoznavanje mogućnosti savremene hirurgije katarakte, odnosno problematike i specifičnosti dečje oftalmologije. Čak se 80 posto problema u dece, koji vode slabovidosti ili slepilu, može rešiti s optimalnim rezultatom, ako se uoče na vreme.

"Uveli smo kompletnu refraktivnu hirurgiju, laserske i hirurške korekcije dioptrije, potom i hirurgiju glaukoma, modifikovanim tehnikama, čime su naši stručnjaci izbegli komplikacije starih i agresivnih tehnika, a to je neopisivo važno samim pacijentima”, ističe dr. med. Marina Dragović.

"Vitreoretinalna hirurgija podignuta je na novi nivo, a započeli smo i lečenje keratokonusa te time smanjili potrebe za presađivanjem rožnjače. Uveli smo takođe makularnu hirurgiju prvi put na ove prostore, a reč je o vrlo preciznoj hirurgiji na delu mrežnjače odgovornoj za centralni vid. Od izuzetne su važnosti za detaljniju dijagnostiku baš naši savremeni aparati, koji pokazuju fine detalje. Među prvima u svetu počeli smo implantacije veštačke rožnjače kod pacijenata, kada je nemoguće izvesti presađivanje. Napravili smo kombinovane operacije katarakte kod pacijenata sa veštačkom rožnjačom, što je takođe nagrađeno u svetu, a AAO (Američka oftalmološka akademija) ovaj jedinstven primer hirurgije koristi kao edukativni prikaz drugima.“

Vrhunski tehnološki standardi

Svetozar Dragović prepoznao je potencijale svetskih stručnjaka, ali i novog aparata Excimer laser. I, dok je svet tek ocenjivao i procenjivao - u renomiranoj su beogradskoj Specijalnoj bolnici "Sveti Vid", na adresi Dobračina 27, među prvima uvrstili Excimer laser u refraktivnim laserskim procedurama.

Pre 20 godina, otvaranjem Centra za refraktivnu hirurgiju, utemeljili su kvalitetnu oftalmologiju, zahvaljujući dobrim delom i novom Excimer laseru, te na taj način postali lideri oftalmoloških zahvata kod odraslih i kod dece.

Excimer laser je najpopularniji laser po oceni oftalmologa i pacijenata - a s time se slažu i vrhunski stručnjaci Specijalne bolnice "Sveti Vid", koji ga godinama uspešno koriste u praksi.

Foto: Promo

“Ovo je pouzdan, najmanje invazivan i najbrži laser na svetu”, tvrde, “koji ima neverovatne mogućnosti dvostruko bržeg sastava za automatsko praćenje i najfinijih, na prvi pogled neprimetnih, pokreta oka (eye-tracker), s maksimalnim centriranjem”. Time se omogućava stalno precizno navođenje i održavanje laserskog snopa unutar zone koja se remodelira, a u sastavu je i automatsko merenje debljine rožnjače u svakom trenutku laserskog zahvata.

To je laser koji je mnogim pacijentima trajno vratio vid.

“Dijagnostičkim se postupkom, pored redovnih merenja, u celosti sagledava optički aparat oka, sa svim svojim nepravilnostima i eventualnim abnormalnostima, posebno kad je reč o nepravilnostima rožnjače. Na taj se način unapred određuje model pristupa koji pacijentu subjektivno najbolje odgovara”- to i jeste svrha individualnoga pristupa, saznajemo od ovih renomiranih stručnjaka, čiji je rad prepoznala i nagradila svetska elita oftalmološke struke.

Priznanja stižu iz sveta

Specijalna bolnica "Sveti Vid", nema sumnje, svetski je igrač na oftalmološkoj sceni, svestan je toga i generalni direktor Svetozar Dragović, a ništa manje nije ni očekivao otkako je osnovao ovu ustanovu. A kada su njegovi oftalmolozi 2006. godine u Kanu dobili prvu nagradu u svetu za operaciju na zadnjem segmentu oka - bio je to tek početak zlatnog niza prvih nagrada koje im je dodelila oftalmološka struka.

"U Mumbaju smo 2008. dobili prvu nagradu u svetu za operaciju katarakte", s ponosom ističe dr. med. Marina Dragović, koja je tada i sama bila deo pobedničkog tima, s prof. dr. Pavelom Rozsivalom na čelu, vrhunskim evropskim hirurgom za očne bolesti, a koji je pokazao savršen hirurški pristup kod dotad nerešivih problema u oftalmologiji i dalje mogućnosti fakoemulzikacije u rešavanju problema ozleđenog oka, koje je godinama bilo bez funkcije.

Zlatni se niz prvih nagrada nastavio 2013. godine u Milanu, na najvećem svetskom kongresu za operaciju katarakte i refraktivnu hirurgiju, saznajemo, a "Zlatna statua" je i opet stigla u prave ruke. Potpuno zasluženo.

Foto: Promo

"Niz godina i puno truda uložili su naši doktori u binokularnu hirurgiju katarakte, koju smo primenjivali na raznim uzrastima, od beba do najstarije populacije. Kod dece se, naime, time steču uslovi za razvoj binokularnog vida, a kod odraslih se ponovo vraća binokularna funkcija, koja je zbog katarakte nestala", objašnjava nam dr. med. Dragović.

"Stare metode nisu poznavale ovo načelo zato što se radilo o hirurgiji velikog reza, s brojnim rizicima i komplikacijama, pa se stoga mesecima, a ponekad i godinama, čekalo na operaciju drugog oka. Najgore je što u tom razdoblju pacijent nije imao binokularni vid, što se negativno odražavalo na snalaženje u prostoru i kompletno psihičko stanje pacijenta i kvalitet njegovog života. Revolucionarna hirurgija katarakte s minimalnim rezom, bez šava, u strogo kontrolisanim uslovima izvođenja, koju izvode hirurzi s velikim iskustvom i sigurnom rukom, s kojom su dosad operisali desetine hiljada pacijenata - ono je što želi svaki pacijent. A mi mu to možemo omogućiti."

Nakon što je stručnjak iz "Svetog Vida", pred svetskim auditorijumom oftalmologa, pokazao binokularnu hirurgiju u različitim slučajevima katarakte, s pratećom problematikom, od glaukoma, različitih sindroma, nakon vitrektomije i slično - svetski su autoriteti bili oduševljeni i nagradili su tu inovativnost. Prof. dr. sc. Rozsivalu iz Mumbaja stigla je i Zlatna medalja za izuzetan doprinos svetskoj oftalmološkoj struci.

“Veliko je to priznanje i njemu i našoj Specijalnoj bolnici "Sveti Vid", ponosno ističe dr. med. Dragović.

Nagrade za izvanrednost

“Nagrade su nam, dakle, veoma važne, tvrdi generalni direktor Svetozar Dragović, "jer su odraz svega što smo započeli i ostvarili tokom svih ovih godina. One su nam putokaz i potvrda da smo odabrali pravi put i da je, makar bila reč o jednom pacijentu kome je vraćen vid, vredno boriti se za taj najdragoceniji osećaj. A na listi onih kojima smo pomogli s njihovim očnim problemima su hiljade ljudi, a svakim ih je danom sve više, jer mnogi dolaze iz drugih ustanova gde nisu uspeli rešiti svoj problem. Dolaze nam s najneverovatnijim pričama o nemogućnosti zahvata, godinama života ili u mraku slepila i magli slabovidosti, a sve to zbog neznanja i nestručnosti nekih očnih doktora, koji su sa svojim usavršavanjem stali pre dve decenije.

Oftalmologija, međutim, ide napred, razvija se i ono što se nekad činilo nemogućim, danas je, zahvaljujući vrhunskoj opremi - moguće". Moguće je to čak i za one pacijente koji, zbog lošeg materijalnog stanja, misle da ovakav zahvat, u vrhunskoj klinici poput "Svetog Vida", sebi ne mogu priuštiti. “Ali, mogu! I dobrodošli su svi koji imaju probleme s očima”, poručuje gospodin Dragović, “a veliki je broj onih koje operišemo kroz brojne humanitarne akcije, besplatno. Na taj smo se način profilirali kao klinika za čoveka s imenom i prezimenom, svakom našem pacijentu pristupamo individualno i s mnogim našim pacijentima, i danas smo prijatelji i pratimo njihov razvoj i život. A to je život s lepim i zdravim pogledom na svet.”