Laserska vitreoliza – Šta raditi kada “mušice“ lete pred očima?

Laserska vitreoliza – Šta raditi kada “mušice“ lete pred očima?

Laserska vitreoliza je jedna od mogućnosti savremene oftalmologije, što znači lasersko uklanjanje zamućenja u staklastom telu (floaters).

Promena u oku koja se opisuje kao opacitat staklastog tela je u većini slučajeva prirodna fiziološka pojava, koja predstavlja fokalna zamućenja tzv. “floaters“ želatinozne mase koja ispunjava šupljinu očne jabučice i zove se staklasto telo.

Ukoliko su promene tipa „mušica“ koje promiču ispred oka, one zahtevaju praćenje. Ukoliko su mutnine intenzivnije, u vidu trakastih zamućenja neophodna je detaljna dijagnostika: pregled očnog dna, sa detaljnim pregledom periferije retine, OCT i ehografija.

Ukoliko se ehografski utvrdi postojanje odlubljenja baze staklastog tela, a nalaz ne periferiji retine je uredan, savetuje se periodično praćenje na 2 meseca, jer u tom procesu, gde se staklasto telo odvaja od svoje podloge na periferiji retine, postoji rizik da staklasto telo povuče deo retine i da nastane ruptura retine koja zahteva hitan LFC tretman.

Foto: Sveti Vid

Kao mogući predznak preteće rupture javljaju se ponekad subjektivne smetnje u vidu svetlucanja, treperenja svetlosti na periferiji i u tom slučaju treba doći na hitan pregled.

Ukoliko se ehografski utvrdi postojanje mutnina manjih trakastih formacija, može se primeniti laserska vitreoliza, posebna ambulantna i neinvazivna intervencija u cilju uklanjanja istih.

Zatvoreno za komentare.