Podmlađivanje vida bez potrebe za nošenjem naočari

Podmlađivanje vida bez potrebe za nošenjem naočari

Operacija katarakte danas nije samo potreba nastala u određenom životnom dobu da se odstrani zamućeno sočivo i vrati vid.

Foto: Sveti Vid

Operacija katarakte je u svom najsavršenijem obliku izvođenja, veoma precizna procedura, koja odabirom posebnog intraokularnog sočiva, ljude oslobađa i zavisnosti od nošenja naočari nakon operacije.

U bolnici Sveti Vid ova intervencija obavlja se za svega nekoliko minuta, u lokalnoj anesteziji, kapima, bez šava, bezbolno, bez trauma i stresa.

Dobar vid bez potrebe za stalnim menjanjem naočari potreba je i zahtev savremenog čoveka. Hirurgijom zamene sočiva i implantacijom savremenih multifokalnih intraokularnih sočiva, dobija se vid na blizinu, daljinu i srednju distancu (trifokalni implant), tako da prestaje potreba za nošenjem naočari.

Na ovaj način se ne može “zameniti“ izgubljena akomodacija, ali se može “imitirati” vid koji je postojao u mladosti. Zato se ova procedura popularno naziva “podmlađivanje vida”.

Bebe i deca sa urođenom kataraktom, implantacijom intraokularnog sočiva, odmah dobijaju šansu za razvoj vida na tom oku. U daljem rastu se novonastala dioptrija može dokorigovati laserskom intervencijom.

Ljudi sa oštećenjem žute mrlje, kada nema mogućnosti da se uradi hirurški zahvat na makuli (suva forma makularne degeneracije) i gde postoji defekt u centralnom vidu, sa smetnjama pri čitanju, danas imaju mogućnosti da poprave kvalitet života, nakon operacije katarakte, implantacijom specijalnog minijaturnog teleskopa, veličine intraokularnog sočiva.

Na ovaj način, bez upotrebe lupa mogu čitati tekstove i videti brojeve na mobilnom telefonu, što za ovu populaciju svakako jeste velika prednost u uslovima teških oštećenja vida.

Zatvoreno za komentare.