Operacija katarakte

Operacija katarakte

Katarakta pogađa većinu nacije u poznim godinama, ali na žalost i one mlađe. Upravo zbog toga, u daljem tekstu odgovaramo na najčešće postavljena pitanja, te saznajte sve što je potrebno kada je reč o katarakti.

Foto: Sveti Vid

Koliko operacija traje i kako izgleda procedura pripreme i izvođenja same operacije?

Lečenje katarakte tj. operacija traje veoma kratko, oko 10 min. S obzirom da je istovremeno i refraktivna procedura, bolji komfor se dobija operacijom oba oka u istom aktu. Rez je minimalan, jer se radi o miniinvazivnoj hirurgiji pa nema nikakvih konaca, odnosno ušivanja i zarasta brzo. 

Pacijent već sutradan po kontroli funkcioniše normalno. Priprema obuhvata pregled i više dijagnostičkih procedura koje daju detaljan uvid u stanje svih struktura oka. Ovim se postiže jasno definisanje stanja, odabir adekvatnog sočiva, isključivanje rizika i time se često i otkrivaju propratne promene kao stanje makule na pr. kod diabeta, na šta pacijentu ranijim pregledima nije skrenuta pažnja.

Na ovaj način pacijent biva kompletno oftalmološki ispitan sa nalazom koji je objektivan i validan bilo gde u svetu. Termin operacije se dogovara sa pacijentom. Nema čekanja, nekada odmah ili najduže za desetak dana.

Na dan operacije, pacijent je već kompletno pripremljen, unapred objašnjen ceo postupak, širenje zenica, sala, odlazak kući isti dan – ukupno zadržavanje u bolnici na dan operacije je oko 2 sata. Kontrola je sutradan, i dalje po protokolu. Procedura ne boli uopšte i odmah nakon operacije pacijenti vide. Oko je zatvoreno prozirnom školjkom sa otvorima, koja je mehanička zaštita. Tako da se pacijent ne plaši i ne ostaje u tami do sutradan.

Koje tehnike se rade za lečenje katarakte i da li se obavlja i laserska operacija?

Lečenje katarakte zasnovano je na metodu koja se naziva fakoemulzifikacija (osnova današnjih operacija katarakte – ultrazvuk). Primena lasera ovde ima smisla jedino kod otvaranja kapsule, ovaj postupak je duži i nekomforan za pacijenta. Fakoemulzifikacija je danas jako uznapredovala metoda, tehnički veoma usavršena, na novim aparatima. Suština je u veoma kratkoj primeni ultrazvuka, boljoj efikasnosti i sigurnosti. Naravno, pod uslovom da je hirurg sa velikim iskustvom i veštinom, što je maksimalna sigurnost.

Foto: Sveti Vid

„Ako je početna katarakta – ne treba čekati da “sazri” već se može operisati odmah u lokalnoj anesteziji za svega 5 minuta i napuštate bolnicu istog dana. Ako operaciju izvodi iskusan hirurg – problem možete rešiti do kraja života i uživati u slobodi pogleda. Ukoliko intervenciju izvodi neiskusan hirurg možete dobiti problem do kraja života. Stoga je važno ko vas operiše i koliko iskustva ima. SVETI VID je angažovao iskusne evropske hirurge koji imaju višedecenijsko iskustvošto je najveća garancija da će pacijent biti zadovoljan. Otuda i mnoga evropska i svetska priznanja koja je dobila Specijalna bolnica SVETI VID.“

Postoje li neke moguće komplikacije operacije i koje?

Svaka procedura koju izvodi nestručno lice, neobučen hirurg, početnik, bez nadzora je rizična. Fakoemulzifikacija nije nova metoda, postoji već 50 godina. Uveli smo je u domaću oftalmologiju pre više od dve decenije i omogućili ljudima ovde savremenu hirurgiju.

Naravno, u Svetom Vidu nije bilo početničkih koraka učenja, već proceduru izvode najjača imena evropske oftalmologije, oni koji diktiraju smernice usavršavanja iste. Domaća oftalmologija se, međutim dugo držala starih metoda, sa veoma zrelim kataraktama i čekanjem sazrevanja.

Poslednjih godina stižu nam pacijenti sa posebnom patologijom oka, komplikacijama nastalom nestručnim radom i pokušajima izvođenja fakoemulzifikacije. Veliki broj hirurga se obučava i bez stručnog nadzora, bez iskustva i imalo straha, ovi početnički koraci učenja završavaju se brojnim komplikacijama na rožnjači i mrežnjači, kao u svakoj hirurgiji, ukoliko je radi nestručni kadar! Nekada uspemo da rekonstruišemo oštećena tkiva, nekada na žalost – ne.

Da li se vid popravlja odmah nakon operacije?

Da, ukoliko su druge strukture zdrave (rožnjača, žuta mrlja, staklasto telo). Vraća se na vid koji je postojao pre nastanka katarakte i pri tome se koriguje i dioptrija.

Saveti pacijentima za lečenje katarakte i kako da se ponašaju nakon operacije?

Sasvim normalno svakodnevno ponašanje, ali bez većih fizičkih napora. To znači šetnja, druženje, posao, televizija, ali ne i teretana odmah. Veće napore treba izbegavati i do mesec dana.

Mnogi lekari, hirurzi, profesori, ljudi iz sveta televizije, operisani ovde, odmah su nastavili u kontinuitetu svoje profesionalne obaveze. Ukoliko imate dodatnih pitanja ili nedoumica, ne ustručavajte se već nas kontaktirajte.

Zatvoreno za komentare.