Primer savremene oftalmologije koji svi slede

Primer savremene oftalmologije koji svi slede

Najveći svetski autoriteti u oftalmologiji usvajaju principe rada bolnice Sveti Vid jer zahvaljujući savremenoj tehnologiji i inovacijama u oblasti lečenja očnih bolesti ova ustanova je prepoznatljivo ime kome se veruje.

Foto: Sveti Vid

Uvodeći hirurške inovacije, Sveti Vid je oduvek pružao mogućnost kvalitetnog hirurškog lečenja. Vrhunska hirurška rešenja iz Svetog Vida bila su putokaz koji su drugi počeli da slede. Odavde su potekla rešenja za dotad inoperabilne probleme u oftalmologiji, što jeste doprinos razvoju očne hirurgije u svetu.

Najviše priznanje za lečenje katarakte

Višestruko nagrađivana, ova ustanova  je dobila visoko priznanje za kvalitet hirurgije i doprinos daljem razvoju savremene oftalmologije. Na velikom internacionalnom kongresu posvećenom temama iz oblasti refraktivne hirurgije i lečenja katarakte u Milanu – prestižno priznanje dodeljeno je profesoru Pavelu Rosivalu i Specijalnoj bolnici Sveti Vid.

Neprocenjivo je blago kada od najvećih svetskih autoriteta dobijete priznanje za rad. To znači da svetska oftalmologija prepoznaje i vrednuje kvalitet hirurgije, ali i prihvata ga kao smernicu za dalji razvoj svetske oftalmologije”, smatra dr Marina Dragović, medicinski direktor bolnice Sveti Vid.

Binokularna hirurgija katarakte

Sveti Vid je jedna od vodećih ustanova u svetu u kojoj se primenjuje binokularna hirurgija katarakte, odnosno operacija na oba oka u jednom danu.

Cilj da se pacijentu uspostavi bionokularni vid odmah nakon operacije ostvaren je u različitim situacijama: u slučaju početnih i uznapredovalih katarakti, katarakti u komplikovanim situacijama s pratećim oboljenjima oka (posle upala) ili nakon prethodnih operacija (posle vitrektomija ili operacija glaukoma).

Takođe, u slučajevima različitih sindroma i dislociranih bioloških sočiva, s ciljem da se izbegnu komplikacije koje bi nastale odlaganjem, ali i reši i problem refrakcije (dioptrije).

Jednodnevnom operacijom katarakte, koju obavlja jedan od najvećih stručnjaka u oblasti hirurgije, rešava se dioptrijski problem, i to odabirom specijalnih intraokularnih sočiva, prema potrebama pacijenata.

Foto: Sveti Vid

Lečenje dece i odraslih

Netraumatska hirurgija minimalnog reza, bez šavova, primenjuje se u različitim uzrastima – od beba, s urođenom kataraktom, pa do najstarije populacije. Binokularna operacija urođene katarakte kod beba je od posebnog značaja, zato što stvara preduslove za razvoj vida.

Izvodi se u potpunoj anesteziji, dok se kod odraslih osoba primenjuje lokalna anestezija. Ukoliko se u situacijama potpuno zamućenog sočiva ovaj vid operacije ne obavi do detetovog polaska u školu, posledica može biti doživotna slabovidost, zbog toga što razvoj vidne funkcije prestaje oko sedme-osme godine života.

Kod odrasle populacije, nastanak katarakte jeste prekid postojeće binokularne vidne funkcije. Potrebno je operisati oba oka istovremeno, jer zahvat samo na jednom oku dovodi ljude u neprirodno stanje monokularnog vida, dok čekaju na operaciju drugog oka. Mnogi ne mogu da se naviknu na monokularno gledanje, što otežava svakodnevne aktivnosti.

Rešavanje problema

Katarakta je svako zamućenje sočiva i operiše se onda kada pacijentu smeta. Kod dece se operacija preduzima ukoliko je zamućenje centralno postavljeno te zatvara zenični otvor i kad onemogućava prolazak svetlosti u oko, ali i razvoj vida.

Ovakvu vrstu zahvata mora raditi hirurg s dugogodišnjim iskustvom, koji ne samo da poznaje i vlada procedurom već unapred zna kako će izvesti svaki komplikovani slučaj i ponuditi nova, kvalitetna rešenja.

Ukoliko hirurg ne vlada dovoljno hirurškom tehnikom, postupak će podeliti u dva akta, kako bi mesecima pratio povratak vida na jednom oku. Ipak, ako ne prepoznaje operaciju katarakte kao refraktivnu proceduru, koja za cilj obavezno ima i korekciju dioptrije, hirurg neće težiti za usaglašavanjem funkcije oba oka, odnosno binokularnošću.

Fakoemulzifikacija

Ova refraktivna hirurška procedura minimalnog reza, nakon koje ne ostaju šavovi, primenjuje se u korigovanju dioptrije i kad nema katarakte u određenim godinama, kad nestaje akomodacija biološkog sočiva i nastaje potreba za naočarima na blizinu, pogotovo ukoliko uz to postoji i dodatno opterećenje u vidu dioptrije za daljinu.

Upravo su ovo situacije kad multifokalni implant postaje potreba koja se realizuje fakoemulzifikacijom, hirurgijom zamene sočiva na oba oka, u jednom aktu. Time se eliminiše zavisnost od dva para naočara.

Zatvoreno za komentare.