Refraktivna hirurgija u presbiopiji

Refraktivna hirurgija u presbiopiji

Savremeno doba donosi mnoge zahteve, ubrzan tempo, brze odluke, fleksibilnost, ali i pruža neverovatne mogućnosti.

Ono što se u ovakvom životnom ubrzanju i dinamici nameće kao opterećenje, jeste stalno traganje za naočarima, za blizinu, za daljinu, za vožnju, i sve se mora izvesti velikom brzinom… a gde je odmor, razonoda i sportske aktivnosti…

U najproduktivnijem i možda najsrećnijem periodu života, kada se okrećemo sebi, kada smo najaktivniji u poslu, i kada se čini da se sve dovelo na neko svoje mesto, ostaje nam stalno opterećenje… Mobilni telefon je postao naš neraskidiv deo, ali nažalost, teško se vide brojevi…

Foto: Sveti Vid

U određenim godinama života, dešavaju se fiziološke promene u oku. Negde posle 40-te godine, oko gubi sposobnost fokusiranja i izoštravanja slike na blizinu. Tada naočare za čitanje postaju neminovnost. To nazivamo presbiopijom. Kod kratkovidih osoba, mali minus, na neko vreme može kompenzovati ovo slabljenje akomodacije.

Kod gubitka akomodacije, dakle u presbiopiji, laser neće korigovati dioptriju za blizu, već samo na daljinu.

Stoga je najoptimalnija mogućnost potpune korekcije dioptrije na svim distancama-blizu, srednjoj udaljenosti i za daljinu, hirurgija zamene sočiva, sa implantacijom odgovarajućeg intraokularnog, multifokalnog sočiva. Ova multifokalna intraokularna sočiva ili sočiva sa produbljenom dubinom fokusa, će uspešno kompenzovati nedostatak akomodacije u oku, i na taj način vratiti mogućnost čitanja, kao u mladosti.

Nije neophodno da postoji katarakta, odnosno zamućenje biološkog očnog sočiva, niti čekati da katarakta sazri, da bi se preduzela ova refraktivna hirurška procedura.

Ukoliko postoji potreba za naočarima za čitanje, a ne želite ih, dovoljan je razlog da donesete odluku o hirurgiji korekcije dioptrije sa implantacijom multifokalnih intraokularnih sočiva.

Hirurgija zamene sočiva je neraskidiv deo refraktivne hirurgije, veoma komforan za pacijenta, u lokalnoj anesteziji, za svega 5-7 minuta, sa malim rezom, koji se spontano  zatvara, odmah, bez šava.

Foto: Sveti Vid

To je jednodnevna hirurgija, bez ostajanja u bolnici (out-patient). Operacija na oba oka, u istom aktu se savetuje, zbog potpunog komfora i binokularnog vida odmah.

Izbor intraokularnog sočiva za implantaciju zavisi od prethodne refraktivne greške- kratkovidosti, dalekovidosti ili astigmatizma, kao i dioptrije za blizinu koju pacijent ima preoperativno.

To znači da je moguće implantacijom multifokala korigovati i astigmatizam (multifocal toric).

Kod mladih pacijenata sa kataraktom, akomodacija se gubi, pa na ovaj način, implantacijom multifokala, postižemo "rehabilitaciju" rano izgubljene akomodacije. Efekat je trajan.

Imajte veći komfor pri čitanju i kretanju.

Veća funkcionalnost sa novim generacijama multifokalnih intraokularnih sočiva i sočivima proširene dubine fokusa.

Specijalna Bolnica Sveti Vid

Samo u Beogradu, Dobračina 27.

Telefon:

069-328-37-37
011-328-37-37

Zatvoreno za komentare.