Šta raditi kada se pojavi "vatromet" u uglu vidnog polja?

Šta raditi kada se pojavi „vatromet“ u uglu vidnog polja?

Dok sedite udobno zavaljeni u fotelji, listajući omiljenu literaturu, u momentu kao iz senke, pomalja se „preteća munja“ iz ugla vidnog polja. Zatvarate oči, a svetlost poput vatrometa i dalje je prisutna. Panika, ubrzan rad srca, čekate, možda će proći do sutra.

Foto: Sveti Vid

„Svetlaci“ u vidnom polju, mogu biti bezazleni znak odvajanja staklastog tela od mrežnjače, unutar oka.

To predstavlja normalnu pojavu kod ljudi srednjih godina, a kod visoko kratkovidih i u ranijim godinama. Ponekad nastaje spontano, a ponekad provocirano naglim pokretima ili fizičkim naporom.

Pregled obavezno treba raditi, kako bi se na vreme otkrila potencijalna ruptura mrežnjače, koja može nastati kao komplikacija procesa. U tom slučaju, ambulantni tretman laserom može predstavljati prevenciju dalje komplikacije, tj. odvajanje mrežnjače (ablacija mrežnjače).

Ponekad može nastupiti krvarenje u staklastom telu, što pacijent oseti kao gubitak vida i tada se odmah mora javiti oftalmologu.

Usled jakih pripoja staklastog tela za mrežnjaču, pri odvajanju staklastog tela (PVD), može se povući i mrežnjača. Tako nastaje ruptura na njoj (pucanje) i ablacija nakon toga zbog širenja procesa. U slučaju nastanka ablacije mrežnjače, potrebna je hitna hirurgija.

Smetnje se nastavljaju i dalje i u momentu primetite senku u uglu vidnog polja, koju ne možete treptanjem da pomerite. Uvek je tu ili se širi… Odmah oftalmologu!

Vitreoretinalna hirurgija predstavlja hirurgiju mrežnjače i staklastog tela koja se primenjuje u situacijama ablacije. Pored ovog mehanizma, ablacija mrežnjače predstavlja uvek rizik kod visokokratkovidih osoba, usled velikog oka i istanjenja ovojnica.

Stoga se kod dece, kod rasta dioptrije, uvek savetuje preventivna hirurgija, skleroplastika kojom se ovojnice oka ojačavaju i time smanjuje rizik nastanka ablacije kasnije u životu.

Promene na mrežnjači i staklastom telu, takođe postoje i kod nekih sistemskih oboljenja, najčešće kod diabeta. Diabetična retinopatija, kao posledica slabo regulisanog diabeta, i promena u mikrocirkulaciji, vremenom dovodi do izraženih promena na mrežnjači i staklastom telu i makuli.

U tretmanu ovih stanja, primenjuje se laserska intervencija na mrežnjači, primena određenih lekova u oko (aVEGF), kao i vitreoretinalna hirurgija. Ova se hirurgija danas primenjuje na savremen način i to u lokalnoj anesteziji.

Ukoliko se na vreme preduzme, povratak vida je dobar. Ukoliko krvarenje postoji, ne treba dugo čekati da se krv povlači. Ukoliko se to ne dogodi spontano za par nedelja, hirurški se mora intervenisati.

Vitreoretinalna hirurgija danas se potpuno razlikuje od ranije primenjivanih vitreoretinalnih zahvata. Primenjuje se kroz potpuno novu hiruršku tehniku, uz nove aparate sa savremenom vizualizacijom.

Foto: Sveti Vid

Specijalna bolnica Sveti Vid posvećena je, već dugi niz godina, negovanju savremene vitreoretinalne hirurgije.

Zatvoreno za komentare.