Svi ponavljaju ovu grešku kada se kuva turska kafa, a može biti štetna po zdravlje

Svi ponavljaju ovu grešku kada se kuva turska kafa, a može biti štetna po zdravlje

Da li vam se desilo da ujutru polubudni stavite vodu u džezvu jer vam se pije turska kafa i zaboravite na nju, pa voda ne samo da provri već se njena količina prepolovi? 

Foto:Shutterstock

Želja da konačno popijete prvi gutljaj za razbuđivanje naredi vam da je zakuvate odmah.

Dešava se to mnogima ne samo zbog pospanosti već zbog zaboravnosti i rasejanosti, pa priče s komšinicom, a voda u džezvi se triput smanji!

I šta većina uglavnom radi?

U najvećem broju slučajeva samo dosipa novu vodu u ostatak proključale i zakuvamo kafu. A to nikako nije dobro raditi, kažu nutricionisti.

Foto:Shutterstock

Oni kažu da ova navika nije dobra po naše zdravlje i trebalo bi definitivno da je promenimo.

Kako kažu stručnjaci, dvostrukim kuvanjem vode u njoj se povećava arsen, nitriti i fluor, a čak i zdravi minerali postaju izuzetno štetni.

Istraživanja pokazuju da je upravo ovakva voda prilično toksična jer velika količina arsena može da dovede i do trovanja,

Takođe, može se javiti dijabetes, problemi sa organima za varenje i kardiovaskularnim sistemom.

Kada je voda dugo izložena visokoj temperaturi, nitriti se pretvaraju u nitrozamine koji su kancerogeni.

Foto:Shutterstock

Šta vam je onda činiti?

Ne budite lenji, prospite prekuvanu vodu iz džezve, napunite je novom, svežom, stavite na ringlu i sad na vreme zakuvajte kafu.

 

Zatvoreno za komentare.