Svi ponavljaju ovu grešku kada se kuva turska kafa, a može biti štetna po zdravlje

Svi ponavljaju ovu grešku kada se kuva turska kafa, a može biti štetna po zdravlje

Da li vam se desilo da ujutru polubudni stavite vodu u džezvu jer vam se pije turska kafa i zaboravite na nju, pa voda ne samo da provri već se njena količina prepolovi? 


Foto:Shutterstock



Želja da konačno popijete prvi gutljaj za razbuđivanje naredi vam da je zakuvate odmah.


Dešava se to mnogima ne samo zbog pospanosti već zbog zaboravnosti i rasejanosti, pa priče s komšinicom, a voda u džezvi se triput smanji!


I šta većina uglavnom radi?



U najvećem broju slučajeva samo dosipa novu vodu u ostatak proključale i zakuvamo kafu. A to nikako nije dobro raditi, kažu nutricionisti.


Foto:Shutterstock


Oni kažu da ova navika nije dobra po naše zdravlje i trebalo bi definitivno da je promenimo.


Kako kažu stručnjaci, dvostrukim kuvanjem vode u njoj se povećava arsen, nitriti i fluor, a čak i zdravi minerali postaju izuzetno štetni.


Istraživanja pokazuju da je upravo ovakva voda prilično toksična jer velika količina arsena može da dovede i do trovanja,



Takođe, može se javiti dijabetes, problemi sa organima za varenje i kardiovaskularnim sistemom.


Kada je voda dugo izložena visokoj temperaturi, nitriti se pretvaraju u nitrozamine koji su kancerogeni.


Foto:Shutterstock


Šta vam je onda činiti?


Ne budite lenji, prospite prekuvanu vodu iz džezve, napunite je novom, svežom, stavite na ringlu i sad na vreme zakuvajte kafu.



 

Затворено за коментаре.