Sladoled je poslastica bez koje mnogi ne mogu da zamisle leto. Ipak pazite da ne napravite ovu grešku koja može da vam naruši zdravlje.
Foto:Shutterstock
Možda vam se već desilo da izvadite količinu sladoleda koju želite da pojede, a ostatak ne vratite odmah u zamrzivač "za slučaj da poželite još". Ako potom i zaboravite na njega, pa se on ubrzo istopi, ono što nikako ne bi trebalo da uradite je da ga ponovo zamrznete! Evo i zašto:
Izgubiće ukus
Ono što sladoledu daje tako poseban ukus je vazduh, zbog kojeg ima tu laganu, kremastu teksturu. Kada se istopi, taj vazduh se gubi, a kad se nakon toga ponovo zaledi, više neće biti istog ukusa.
Foto:Pixabay
Imaće kristale leda
Kada se sladoled prvi put zaledi, kristali koji se stvaraju od leda su mali i prilično neprimetni. Ako zaledite sladoled nakon što se već jednom istopio, formiraće se mnogo veći kristali, zbog čega vaša omiljena poslastica neće imati onu divnu teksturu.
Foto:Pexels.com
Potencijalno je opasno
Baš kao i bilo koji drugi mlečni proizvod, ako ga ostavite na sobnoj temperaturi (ili temperaturi višoj od sobne) duži vremenski period, postoji opasnost da se u njemu razviju bakterije.
S obzirom na to da je sladoled na početku zaleđen, bakterije se ne mogu razviti odmah, već samo ako sladoled duži stoji odleđen. Zato, ako vam se slučajno desi da ste zaboravili da ga vratite u zamrzivač i nekoliko sati je stajao na sobnoj temperaturi, postoji rizik da su se bakterije razvile i najbolje je da ga bacite.