Ovaj obrok se priprema pet minuta, a njegove dobrobiti su ogromne. Naime, osim što poboljšava varenje i daje energiju skoro za ceo dan, on je dobra prevencija od raznih infekcija...
Foto: Shutterstock
Svaki od moćnih sastojaka ovog doručka ima niz hvalospeva sam za sebe, a zajedno su super energetska bomba idealna za početak dana. Ovaj recept za doručak jednostavan je za pripremiti, tako da se niti oni najzaposleniji ne mogu izvlačiti, a sigurno će im koristiti.
Probajte jesti ovaj doručak svako jutro tokom mesec dana i samo posmatrajte promene na bolje.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- jedan jogurt
- jedna kašika jabučnog pektina (recept u nastavku)
- jedna kašika meda
- 40-50 grama seckanih oraha
- pola kašike cejlonskog cimeta
- 30 kapi propolisa
- tri kašike zobene kaše
- suvo voće po izboru
Vreme pripreme je pet minuta.
Šta je pektin i kako se pravi?
Pektin je tip vlakna koji nalazimo u biljkama, a jabuke sadrže posebno visok udeo pektina. Jabučni pektin, topljiva vlaknasta tvar iz jabuke, povoljno utiče na razgradnju masnih tvari.
Foto: Pixabay
Izvrstan je upijač masti koji smanjuje apsorpciju holesterola iz hrane i pospešuje rad debelog creva.
Recept za domaći pektin
Treba vam jedan kilogam organskih jabuka i dva i po decilitra vode. Jabuke operite, odstranite peteljke i plodove narežite na manje komade.
Foto: Shutterstock
Stavite dva i po decilitra vode u lonac i vatru na najjače jer pektin mora u najkraćem vremenu postići visoku temperaturu, inače će se raspasti. Jabuke i vodu brzo skuvajte u loncu. Kuvajte na umerenoj vatri 30 minuta. Potom mešajući nastavite da kuvate dok se masa ne zgusne na polovinu. Kašikom ocedite kroz cediljku i odmah smesu pektina spremite u sterilizovanu teglu.
Kako pripremiti ovaj doručak?
Noć pre pomešajte jogurt i jabučni pektin i ostavite u frižider da se pektin poveže. Možete ovo učiniti i ujutro, ali onda ćete morati da čekate da se pektin rastvori.
Foto: Shutterstock
Ujutru dodajte ostale sastojke i sve pomešajte. Neka malo odstoji da se povežu sastojci, jogurt dođe na sobnu temperaturu i rastopi zobena kaša.
Zašto je ovaj doručak najbolji?
Jača imunitet. Prevencija je mnogim infekcijama. Deluje antiupalno. Poboljšava cirkulaciju. Daje lepši izgled koži i kosi. Štiti zdravlje zuba. Pomaže u mršavljenju.