Tajna najzdravijeg doručka na svetu

Tajna najzdravijeg doručka na svetu

Ovaj obrok se priprema pet minuta, a njegove dobrobiti su ogromne. Naime, osim što poboljšava varenje i daje energiju skoro za ceo dan, on je dobra prevencija od raznih infekcija...

Foto: Shutterstock

Svaki od moćnih sastojaka ovog doručka ima niz hvalospeva sam za sebe, a zajedno su super energetska bomba idealna za početak dana. Ovaj recept za doručak jednostavan je za pripremiti, tako da se niti oni najzaposleniji ne mogu izvlačiti, a sigurno će im koristiti.

Probajte jesti ovaj doručak svako jutro tokom mesec dana i samo posmatrajte promene na bolje.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

- jedan jogurt

- jedna kašika jabučnog pektina (recept u nastavku)

- jedna kašika meda

- 40-50 grama seckanih oraha

- pola kašike cejlonskog cimeta

- 30 kapi propolisa

- tri kašike zobene kaše

- suvo voće po izboru

Vreme pripreme je pet minuta.

Šta je pektin i kako se pravi?

Pektin je tip vlakna koji nalazimo u biljkama, a jabuke sadrže posebno visok udeo pektina. Jabučni pektin, topljiva vlaknasta tvar iz jabuke, povoljno utiče na razgradnju masnih tvari.

Foto: Pixabay

Izvrstan je upijač masti koji smanjuje apsorpciju holesterola iz hrane i pospešuje rad debelog creva.

Recept za domaći pektin

Treba vam jedan kilogam organskih jabuka i dva i po decilitra vode. Jabuke operite, odstranite peteljke i plodove narežite na manje komade.

Foto: Shutterstock

Stavite dva i po decilitra vode u lonac i vatru na najjače jer pektin mora u najkraćem vremenu postići visoku temperaturu, inače će se raspasti. Jabuke i vodu brzo skuvajte u loncu. Kuvajte na umerenoj vatri 30 minuta. Potom mešajući nastavite da kuvate dok se masa ne zgusne na polovinu. Kašikom ocedite kroz cediljku i odmah smesu pektina spremite u sterilizovanu teglu.

Kako pripremiti ovaj doručak?

Noć pre pomešajte jogurt i jabučni pektin i ostavite u frižider da se pektin poveže. Možete ovo učiniti i ujutro, ali onda ćete morati da čekate da se pektin rastvori.

Foto: Shutterstock

Ujutru dodajte ostale sastojke i sve pomešajte. Neka malo odstoji da se povežu sastojci, jogurt dođe na sobnu temperaturu i rastopi zobena kaša.

Zašto je ovaj doručak najbolji?

Jača imunitet. Prevencija je mnogim infekcijama. Deluje antiupalno. Poboljšava cirkulaciju. Daje lepši izgled koži i kosi. Štiti zdravlje zuba. Pomaže u mršavljenju.

Zatvoreno za komentare.