Top 10 namirnica sa najviše proteina

Top 10 namirnica sa najviše proteina

Proteini su osnovne gradivne materije svakog tkiva u organizmu. Bez proteina nema funkcionisanja nervnog sistema, nema imuniteta, dakle, nema života.

Foto: Shutterstock

Proteini se nalaze u raznim vrstama prehrambenih namirnica. Može se gotovo reći da su u većim ili manjim količinama zastupljeni u svakoj vrsti hrane osim u rafiniranim šećerima i mastima.

Hrana životinjskog porekla poput mesa, ribe, jaja, mleka, jogurta i sira dobar je izvor proteina u kvalitativnom i kvantitativnom smislu.

Sadrže veliku količinu proteina, ali su i izvor svih esencijalnih aminokiselina.

Foto: Pixabay

Reč protein, potiče od grčke reči "protos" što u prevodu znači "prvi element". Prvi i osnovni zadatak proteina je njihova neophodnost u procesu rasta i razvoja.

Proteini ulaze u sastav svih mišića kostiju, kože i unutrašnjih organa. Regulišu aktivnost ćelija, kao i brzinu svih biohemijskih reakcija, imaju i zaštitnu i transportnu ulogu, ali, svakako, ono što je nama najbitnije, je njihova gradivna uloga.

Predstavljamo vam 10 namirnica u kojima je zastupljena najveća količina proteina. Broj grama predstavlja udeo proteina u 100g proizvoda.

10. Mocarela - 32 g

Foto: Pixabay

Ako već želite jesti sir bez masti i malim udelom ugljenih hidrata, s visokim postotkom proteina, onda se bezmasna mocarela čini kao najbolji izbor, jer na 100 grama ima 32 grama proteina, nula posto masti, 4 grama ugljenih hidrata i ostatak je voda. Za razliku od bezmasne verzije, “obična” mocarela na 100 grama sadrži 28 grama proteina, ali i 16 posto masti.

9. Pečena sipa - 32,5 g

Foto: Pixabay

Pečena sipa je  vrlo siromašna kalorijama i mastima, ali je zato neverovatno bogata proteinima. Svako je može konzumirati bez obzira na probleme sa kilogramima ili visoki holesterol. Na 100g pečene sipe imamo 158 kalorija, 1,6 grama ugljenih hidrata, 1,4 grama masti i 32,5 grama proteina.

8. Semenke bundeve - 33 g

Foto: Pixabay

Same semenke bundeve su odličan izvor dijetalnih vlakana i masnih kiselina koje su odlične za zdravlje našeg srca. Semenke su isto tako bogate proteinima, mineralima i korisnim vitaminima. Samo 100g semenki bundeve ima 33g proteina, čak 100% dnevnih potreba za gvožđem, oko 30% potreba za niacinom, selenom, cinkom. 

7. Jagnjetina, plećka - 36 g

Foto: Pixabay

Jagnjetina sadrži niacin i vitamin B12, koji vam pomažu da trenirate duže, a takođe je dobar izvor cinka i selena, koji su odlični pri oporavku mišića nakon treninga. Uz to, proteini iz jagnjećeg mesa su lako probavljivi zbog veoma niskog sadržaja vezivnog tkiva.

6. Nemasna teletina, junetina i govedina - 37 g

Foto: Pixabay

Meso je osnovni izvor animalnih proteina, pored mleka i jaja, a njegovom odgovarajućom termičkom obradom dobićete nutritivno vredan obrok. Ovo se posebno odnosi na kvalitetnija crvena mesa poput teletine, junetine i govedine. Udeo proteina može da varira, ali ako se meso tretira i obradi na pravi način, može se dobiti veoma visok procenat proteina. 

5. Sušena zrna soje - 40 g

Foto: Pixabay

Soja je jedina namirnica biljnog porekla koja sadrži baš sve esencijalne aminokiseline neophodne za funkcionisanje organizma. Sušena zrna soje su izuzetna zbog visokog udela proteina koji čine čak 40% njenog sastava, veoma je hranjiva i predstavlja odličan izvor minerala, vitamina i vlakana.

4. Parmezan - 40 g 

Foto: Pixabay

Razlog zašto je parmezan nutritivno vredna namirnica leži u činjenici da je potreban dug vremenski period da sazre. Tokom procesa sazrevanja proteini se razgrađuju na jednostavnije spojeve što olakšava probavu i nema opterećenja metabolizma.

3. Spirulina - 58 g

Foto: Pixabay

Spirulina je plavozelena alga u obliku spirale. Spirulina sadrži visokokvalitetne biljne proteine, 3-4 puta više od govedine i 5 puta više od jaja. Ovi proteini su biološki kompletni jer sadrže sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline.

2. Bakalar (sušeni) - 63 g

Foto: Pixabay

Proteini koje obezbeđuju ribe su i više nego odlična alternativa za proteine mesa domaćih životinja. Osim što je izuzetno bogato proteinima, meso bakalara sadrži i  esencijalne masne kiseline koje  su važne za izgradnju staničnih membrana.

1. Sejtan - 70 g

Foto: Pixabay

Sejtan ili seitan (takođe poznat kao "pšenično meso"), jelo je napravljeno od pšeničnog brašna, bogato proteinima.  Radi se o pšeničnom glutenu koji se dobija ispiranjem skroba iz testa. Postupnim ispiranjem i kuvanjem dobija se čisti gluten čija je tekstura slična mesu.

Zatvoreno za komentare.