Treba li prati sirovo meso pre pripreme

Večita dilema među domaćicama jeste ona treba li prati sirovo meso pre pripreme? Stručnjaci su složni u oceni da ovo nije potrebno i poželjno, te insistiraju na kvalitetnoj termičkoj obradi, koja je i ključna za otklanjanje bakterija sa površine mesa.

 Foto: Shutterstock

"Sirovi komadi mesa sadrže određen broj mikroorganizama na površini, no njih svakako ne možemo ukloniti mlazom vode. Važniji razlog zašto meso nikako ne treba ispirati pre pripreme, jeste taj što će se sve bakterije "razleteti" po našoj kuhinji i na taj način umnogome se povećava rizik od zaraza", objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.

Ona ističe i da je daleko važnije da meso pripremimo na pravilan način: "To znači pravilno ga termički obraditi, a tako ćemo i ukloniti najveći broj potencijalno štetnih mikroorganizama. Bakterije koje prežive temperaturu pečenja svakako ne bismo mogli da speremo mlazom vode".

Olajdžija je skrenula pažnju na još jednu grešku koju često pravimo prilikom pripreme mesa, a to je odmrzavanje istog na sobnoj temperaturi.

"Zamrznuto meso treba odmrzavati u frižideru, a nikako na sobnoj temperaturi", zaključila je ova nutricionistkinja.

Pročitaj još