Sarme, pečenje, kolači i torte neazobilazan su deo svake praznične i slavske trpeze. Ipak, nakon tih neograničenih količina omiljenih slanih i slatkih specijaliteta, posledice su neizbežne - kako doći do daha!
Foto: ShutterStock
Jasno nam je da je ovakvim specijalitetima teško odoleti, pa zato umesto da vam kažemo suzdržite se, predlažemo da primenite neke od trikova kako da lakše svarite tešku hranu i tako sebi olakšate muke.
Svima nam je poznat onaj osećaj kada nam je stomak kao balon nakon obroka, ili u ovom slučaju više obroka. Ipak, postoji par trikova pomoću kojih možete da predupredite ili smanjite nadimanje.
Na primer, postoje začini koji su u tom pogledu delotvorni, poput cimeta, pa predlažemo da nakon obilatog ručka dok uživate u kafi istu začinite baš ovim začinom.
Ili gorki začini, poput kima i komorača, koje možete dodati npr. čaju utiču na olakšano varenje, jer stimulišu lučenje želudačnih sokova.
Foto: ShutterStock
Takođe, zajedno sa nadutošću ide i problem sa gasovima. U ovom slučaju je potrebno da smirite i umirite svoj stomak - pomaže da ga ugrejete npr. flašom tople vode i ćebetom.
Još jedna ozbiljna nus pojava prazničnog hedonizma. Gorušica nastaje zato što usled teške i masne hrane - one koja je kisela, a ne alkalna, želudac upravo biva preopterećen kiselinom.
Kako biste to koliko toliko izbegli, a i dalje jeli rusku salatu i sve ostalo, pokušajte barem da tokom jela ne pijete gazirane sokove. Takođe, nemojte odmah nakon jela da se preselite u ležeći položaj, već sedite još neko.
Foto: ShutterStock
I, naravno, pravi spas u slučaju gorušice je magična soda bikarbona! Dodajte jednu kašičicu sode u toplu čašu vode, i odmah ćete osećati olakšanje i da vam je želudac proradio.
Verovatno vam je već poznato da čaj od nane deluje umirujuće na vaš stomak. Tako da, mi predlažemo da popijete jednu šolju i pola sata pre jela i pola sata nakon jela. Sigurno će vam biti lakše da savladate izazove praznične trpeze bez neprijatnih stomačnih tegoba.
Foto: ShutterStock
Za ovaj magičan sastojak možda ipak niste znali. Ne kažemo da treba da vam zameni aperitiv ili čašu vina uz ručak, ali može da pritekne u pomoć kada se stvari zakomplikuju, a vi dođete do one tačke da ne možete da dišete.
Kupus fantastično deluje na kiselinu i podstiče lučenje želudačnih sokova za varenje. Potreban vam je svež kupus i sokovnik koji će ovo povrće pretvoriti u sok.