U ovim namirnicama možete pronaći sve vitamine neophodne za normalno funkcionisanje organizma

U ovim namirnicama možete pronaći sve vitamine neophodne za normalno funkcionisanje organizma

Da bi naš organizam normalno funkcionisao, od velike je važnosti da unosimo neophodne nutrijente, koji će nas odbraniti od raznih bolesti. Među najvažnijim su vitamini. Ljudski organizam ih ne može sam proizvesti, pa moraju da se unose. Iako se većina vitamina može naći u suplementima, najbolje ih je unositi putem namirnica. Evo i kojih...

Vitamin A

Photo:pixabay

Vitamin A igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta, pomaže u očuvanju zdravlja očiju, štiti njihovu membranu i sprečava nastanak bolesti očiju uzrokovanih starenjem. Nalazi se u slatkom krompiru, odnosno batatu, koji i sadrži najviše vitamina A. Ostali izvori su: goveđa džigerica, spanać, riba, mleko, jaja i šargarepa.

Vitamin B6

Photo:pixabay

Pomaže u procesu razgradnje hrane, u formiranju hemoglobina, važnog sastojka crvenih krvnih zrnaca, reguliše nivo šećera u krvi i izgrađuje antitela koja se bore protiv bolesti. Ima ga u ribi, goveđoj džigerici i živinskom mesu ali najviše u leblebiji. Jedna šoljica leblebije od 250 ml, sadrži čak 55 odsto preporučene dnevne količine vitamina B6.

Vitamin B12

Photo: pixabay

Važan je za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, formiranje crvenih krvnih zrnaca. Pomaže u smanjenju rizika od nastanka anemije koja uzrokuje slabost i hronični umor. Vitaminom B12 su bogate školjke, zatim goveđa džigerica, losos, pastrmka, tuna i neke pahuljice od žita.

Vitamin C

Photo: pixabay

Ima odlična antioksidativna svojstva. Važan je za gotove sve procese u telu, kao što su razgradnja proteina i sinteza neurotransmitera. Mnogi ljudi misle da je citrusno voće najbolji izvor vitamina C. Ipak, od svih namirnica, najviše vitamina C, sadrži crvena paprika. Ostali dobri izvori su kivi, brokoli i dinja.

Vitamin D

Photo:pixabay

Naše telo ga proizvodi kada je izloženo suncu. On pomaže upijanju kalcijuma i važan je za rast ćelija, jačanje imuniteta i ublažavanje upala. Masna riba je najbolji izvor vitamina D. Možete ga unositi putem namirnica obogaćenih vitaminom D, kao što su mleko, jogurt, sok od pomorandže i pahuljice od žita.

Vitamin E

Photo:pixabay

Vitamin E je moćni antioksidans koji štiti organizam od slobodnih radikala. On jača imunitet, održava zdravlje kardiovaskularnog sistema i podstiče zarastanje rana. Nalazi se u ulju pšeničnih klica a odlični izvori su i semenke lana i bademi.

Folna kiselina ili vitamin B9

Photo:pixabay

Najvažnija je za trudnice, jer se njenim unošenjem sprečava nastanak urođenih poremećaja kod beba. Folnu kiselinu možete pronaći u tamno zelenom lisnatom povrću, voću, orašastim plodovima i mlečnim proizvodima. Goveđa džigerica takođe je bogata folnom kiselinom.

Vitamin K

Photo: pixabay

Ključan je za zgrušavanje krvi. Bez njega rane ne bi mogle da zarastaju. Zeleno lisnato povrće je najbolji izvor vitamina K, a takođe ga možete pronaći u repi i senfu.

Zatvoreno za komentare.