Za urme tvrde da je najzdravije voće na planeti, njena cena je pristupačna za svačiji džep i što pre treba iskoristiti sve blagodeti koje nam pruža.
Photo: shutterstock
One su važan deo ishrane u arapskim zemljama, a glavne zemlje koje uzgajaju i prodaju urme su Egipat, Saudijska Arabija, Irak, Iran, Pakistan, Alžir, Libija, Tunis, SAD, i male količine u Španiji, Meksiku, Jemenu i Palestini.
Photo: shutterstock
Urme su izuzetno dobra hrana za probavni sistem. Kao jedna od namirnica sa najsnažnijim antiparazitskim delovanjem, urme na sebe vežu, uništavaju i iz tela putem probavnog trakta iznose parazite, kvasce, plesan i druge gljivice, kao i teške metale, štetne bakterije, viruse i druge otrovne patogene.
To ih svojstvo čini najdelotvornijim sredstvom protiv nabujale kandide - uprkos široko poznatoj, neistinitoj informaciji da hrane kandidu.
Photo: shutterstock
Takođe su idealne za sportiste i ostale aktivne osobe. Sadrže dosta kalijuma i voćnog šećera, savršenih materija za mozak i mišiće koji koriste glukozu kao gorivo tokom vežbanja.
Photo: Pixabay
Sadrže gotovo 70 bioaktivnih minerala (puno veći broj minerala nego što je to dokumentovano) koji podržavaju zdravlje nadbubrežnih žlezda kako bi lakše obavljale svoje funkcije.
Izuzetno su zdrava hrana za srce zahvaljujući rekordno visokim i nepoznatim količinama aminokiselina.
Photo: Pixabay
Aminokiseline u urmama, kao što je leucin, podižu količinu kalijuma na najveći nivo, što je važno za održavanje i jačanje mišića i živaca. To takođe sprečava širenje mlečne kiseline telom u trenucima stresa.
Urme imaju i antikancerogena svojstva, pa bi trebale biti obavezna hrana za sve koji žele sprečiti bolest i postići optimalno zdravlje.
Photo: Pexels
Da biste iskusili maksimalan efekat urmi, u jednom danu pojedite od četiri do šest komada.
Domaći musli od sirovih urmi (za 1 - 2 porcije)
Photo: Unsplash
Ovaj je recept savršen za sve koji su stalno u pokretu. Pripremite veću količinu, stavite u posudu i držite je u frižideru pa ćete uvek imati spremnu užinu. Kombinacija slatkog i slanog prijaće celoj porodici. Možete je jesti kao užinu, samu ili uz smutije ili porciju voća.
Sastojci:
Photo: Pixabay
- 2 šolje urmi, bez koštica
- ¼ šolje kokosovog brašna
- ¼ šolje badema
- ¼ kašičice morske soli
Priprema:
Photo: shutterstock
Sve sastojke mutite u blenderu dok ne dobijete smesu grublje teksture. Granolu ili musli stavite u staklenu posudu i čuvajte u frižideru, najduže dve nedelje.