"Navika" koja je jednako štetna kao pušenje 15 cigareta dnevno

„Navika“ koja je jednako štetna kao pušenje 15 cigareta dnevno

Usamljenost povećava rizik od prevremene smrti za 26 posto, pokazala je studija Univerziteta Brigham Young, a objavljena u časopisu "Perspectives on Psychological Science".

Foto: Shutterstock

Društvena izolacija i manjak društvenih veza dodatno povećava taj rizik, zbog čega stručnjaci smatraju da osamljenost može biti jednako loša za ljudsko zdravlje poput gojaznosti ili pušenja.

Istraživači su napravili razliku između osoba koje se osećaju usamljenima, i onima koji zaista nemaju kontakata sa spoljnim svetom. Studija je pokazala da se u rizičnim grupama nalaze i oni koji su sami, ali se osećaju srećnim, kao i pojedinci koji imaju mnogo društvenih kontakata, ali se osećaju usamljeno.

Foto: Shutterstock

Ako kažemo ljudima da se više druže s drugima to bi moglo rešiti problem društvene izolacije, ali i ne osećaj usamljenosti. Baš zato trebamo da prihvatimo da su obje kategorije jednako važne, tvrdi voditeljka studije Džulijen Holt-Lunstad.

Stručnjaci tvrde da razvoj tehnologije utiče na činjenicu što sve veći broj ljudi u svetu žive u društvenoj izolaciji i što ostvaruju sve manje veza licem u lice. S druge strane istraživanja su pokazala da ostvarivanje prijateljskih i romantičnih veza smanjuju stres, poboljšavaju imunitet i daju životu veći smisao.

Foto: Shutterstock

Ključno je održavati značajne i bliske veze s dragim ljudima, i imati bogat društveni život, savetuje dr. Holt-Lunstad.

Ostavi komentar