Mislite da svi tipovi kafe ostavljaju jednak trag na ljudskom telu? E, pa, varate se.
Foto: Shutterstock
Neverovatna naučna istraživanja pokazala su kako se učinci kafe ipak razlikuju zavisno o vrsti i načinu pripreme.
Instant kafa
Instant kafa tradicionalno se smatra najmanje kvalitetnom kafom, ali razvoj tehnologije definitivno umanjuje jaz između kvaliteta instant i obične kafe. S obzirom na to da je ''slabija'', manje utiče na brzinu otkucaja srca.
Foto: Shutterstock
Mnogi veruju da je upravo zbog toga odlična supstitucija za klasičnu kafu kad je reč o lakšim srčanim bolesnicima. Uz veću dozu vode ili mleka, mogla bi biti dovoljno lagana za njih.
Espreso
Espreso je crna i kratka kafa. Užitak u njoj traje nešto kraće i mnogima je zapravo previše gorka i previše teška, ali ima i svoje prednosti. Espreso u koji nisu dodati šećeri i mleko zapravo pomaže u mršavljenju na način da umanjuje osećaj gladi te zadovoljava dnevnu potrebu za kafom bez dodatnih kalorija.
Foto: Shutterstock
Osim toga, ovako koncentrisana kafa jako brzo će vas razbuditi i pripremiti za novi dan.
Kafa s mlekom i bela
Kada je reč o mleku koje mnogi dodaju u svoju kafu, razvijaju se brojne diskusije. Godinama se mislilo da mleko poništava učinak antioksidansa iz kafe. Ipak, u skorašnjim studijama pokazalo se da mleko ni malo ne utiče na antioksidanse koji štite naše pamćenje i zdravlje jetre.
Foto: Pixabay
Što se mleka tiče - svejedno je. Ipak, izdašnije količine mleka ne preporučuju se osobama koje pokušavaju da izgube kilograme. S druge strane, mleko se preporučuje svima koji pate od viška želudačne kiseline. Mleko će neutralizovati kiselost kafe i šanse da vam neće teško pasti na želudac su veće.
Turska kafa
Originalna turska kafa zapravo je jako slatka, ali turska kafa kakvu pripremamo kod nas često je gorka i samim time - malo zdravija od samog originala. Turska kafa dosta je jaka i intenzivno podiže nivo energije, čini nas spremnima za dan.
Foto: Pixabay
Kofein, među ostalim, pojačava brzinu i intenzitet disanja, omogućuje dopremu veće količine kiseonika u mišiće te smanjuje osećaj umora. Ipak, treba računati na to da je osobama koje nisu naviknute na ovu vrstu kafe potrebno neko vreme da se naviknu na nju, a mogle bi se, tvrde stručnjaci, u slučaju velike konzumacije javiti i želudačne tegobe.
Beskofeinska kafa
Mnogi ljubitelji kafe zaziru od bezkofeinske verzije jer misle da nema kofeina, ali istina je da ona u sebi ipak sadrži manju dozu kofeina. Ipak, doza je znatno manja od doze u običnoj kafi. Ova vrsta kafe preporučuje se obolelima od hipertenzije (povišenog krvnog pritiska).
Foto: Shutterstock
Osim toga, i mnogim se trudnicama (pogotovo onima koji pate od pritiska ili kiseline) savetuje prelazak na ovu vrstu kafe. Mnogi veruju da je reč o ''zdravoj alternativi''.
Ipak, stručnjaci se slažu da se ipak najviše trebamo čuvati prezaslađenih kafa s raznim dodacima poput šećera, krema ili različitih sirupa. Te kafe u pravilu sadrže toliko kalorija da su u stanju debelo premašiti celi ručak u tri redosleda.