Uživajte bez griže savesti - 5 namirnica koje se smatraju štetnima bez razloga

Uživajte bez griže savesti – 5 namirnica koje se smatraju štetnima bez razloga

Svaka osoba koja nadgleda svoju ishranu ima sopstvenu „stop listu“ proizvoda. Dobro je ako ova lista sadrži samo brzu hranu i rafinirani šećer, ali vrlo često se tamo nalaze prilično korisni proizvodi.

Foto: Shutterstock

Oni tamo mogu stići zbog visokog kalorijskog sadržaja ili zbog pogrešno pripisanih štetnih svojstava.

Otkrivamo vam nekoliko proizvoda koji su možda zalutali na vašoj „stop listi“:

Jaja

Reč je o celom jajetu. Jaje je popularni sastojak kajgana i pekarskih proizvoda, a žumance se često izbacuje, jer, prema privrženicima zdravog načina života, sadrži previše masti. Prvo, masti u žumancetu su nezasićene i potrebne su za naše telo, a drugo, većina hranljivih materija nalazi se u ovom delu jajeta.

Tako se vitamini A, B2, B5, B9, D i K šalju zajedno sa žumancem u kantu.

Foto: Shutterstock

Mlečni proizvodi

Ako niste alergični na laktozu, a jogurti i kefir su deo vaše svakodnevne ishrane, ne treba ih kupovati bez masti. Činjenica je da svaki mlečni proizvod prirodno ima svoj procenat sadržaja masti.

U procesu kuvanja prolazi kroz mnogo faza prerade, gubi prirodni ukus, a ovde dolazi u pomoć rafinirani šećer, skrob, zgušnjivači, arome, boje i konzervansi. Verujte, 5% masni sir će vam naneti mnogo manje štete od svih ovih modifikacija.

Foto: Shutterstock

Konzervirana hrana

Konzervirana hrana se bukvalno demonizuje, verujući da je sastav čista hemija. U stvari, većina konzerviranih namirnica zadržava svoja korisna svojstva i ne predstavlja pretnju po zdravlje.

U procesu konzerviranja, vitamini A, D, E i K rastvorljivi u mastima su gotovo u potpunosti sačuvani (a kalcijum poprima oblik koji telo lakše apsorbuje). Konzervirana hrana zaista može biti štetna ako kupite breskve u šećernom sirupu ili tunu u paradajz sosu - to su dodatni sastojci, često lošeg kvaliteta i sa nerazumljivim sastavom. Ako odaberete proizvod sačuvan u sopstvenom soku, neće biti štete po zdravlje.

Foto: Shutterstock

Kafa

Potpuno ukidanje kofeina danas je veoma popularna praksa. Naravno, u velikim količinama može biti štetno za zdravlje, ali 1-2 šoljice kafe na dan, prema mišljenju stručnjaka, neće doneti ništa osim koristi.

Pored toga što kafa utiče pozitivno na nervni sistem, značajno povećavajući efikasnost i koncentraciju, bogata je i polifenolima - moćnim antioksidantima. Oni su neophodni da bi zaštitili telo od slobodnih radikala, što može izazvati i prerano starenje i pojavu hroničnih bolesti.

Foto: Shutterstock

Mahunarke

Mahunarki se ljudi često plaše zbog skrobne strukture i visokog sadržaja kalorija. U avokadu i lososu, usput, ima ih puno više, ali ovi proizvodi nisu na listi zabranjenih. U međuvremenu, pasulj je odličan izvor biljnih proteina i mnoštva vitamina i minerala.

Uz to, sadrži mnogo rastvorljivih vlakana, koja imaju važnu ulogu u zdravlju probavnog trakta i pomaže u stabilizaciji težine.