Visoke letnje temperature kao i visok stepen vlažnosti vazduha stvaraju idealne uslove za razmnožavanje bakterija koje su uzročnici trovanja hranom. Zato budite posebno oprezni šta ćete od hrane poneti na plažu.
Photo: Shutterstock
Konzumiranje polutrajnih salama kao i pašteta ili gotovih pekarskih proizvode s mesnim sastojcima svakako treba izbegavati. Osim što visoka temperatura pogoduje njihovom kvarenju, ove namirnice nisu ni nutritivno bogate pa vas neće snabdeti potrebnom energijom.
Photo: shutterstock
Umesto njih dobar komad grilovanog mesa koji ćete poneti u ručnom frižideru kao i sveže povrće i hleb su puno bolja opcija za zdrav i bezbedan obrok na plaži.
Photo: unsplash
Obroci na plaži ne bi trebalo da budu masni, slani ili kremasti, kako nam na kraju ne bi pokvarili odmor. Kremaste poslastice treba izbegavati, jer većina njih sadrži jaja koja su leti najčešći izvor zaraze bakterijom salmonelom.
Photo: shutterstock
Jabuke će zadovoljiti želju za grickanjem kao i bademi, orasi i lešnici koji neće naš organizam izgladnjivati nego snabdeti neophodnom energijom. Na pijacama je leti obilje raznog svežeg voća i povrća, koje nije kvarljivo a nutritivno je veoma vredno pa je kao takvo odlična preporuka za plažu i leto inače.
Photo:pixabay
Konzumiranje gaziranih i kupovnih sokova koji u sebi sadrže ogromne količine šećera i koji ne sprečavaju dehidraciju nego je podstiču, valja u potpunosti izbegavati baš kao i alkoholna pića. Zalihe vode na plaži su prioritet, a umesto kupovnih sokova sami kod kuće možete da napravite sveže ceđeni sok na primer od grejpfurta, limuna ili pomorandže.