Vaš jesenji meni: 10 razloga zbog kojih treba da jedete kestenje

Vaš jesenji meni: 10 razloga zbog kojih treba da jedete kestenje

Mnogo je razloga da u svoju ishranu uvrstite kestenje. Miris pečenog kestena koji se širi ulicom svima nam je dobro poznat, ali možda ne znate sve prednosti koje ima po zdravlje.

Foto: Shutterstock

Blago je slatkastog ukusa i ima široku primenu u kulinarstvu. Sadrži manje masti od ostalih orašastih plodova, visok procenat skroba i vitamin C.

U prodavnicama zdrave hrane može se naći i kestenovo brašno koje se koristi za pravljenje hleba i peciva.

Foto: Pixabay

Pri kupovini kestena birajte veće plodove koji su sjajni i bez rupica na ljusci. Čuvajte ih na hladnom mestu do dve nedelje. Ako se tokom ovog perioda pojave rupice zahvaćeno kestenje odmah uklonite od zdravog.

10 razloga zbog kojih obavezno treba da ga uvrstite u zimsku ishranu:

- Brzo zasićuje – zbog visokog sadržaja biljnih vlakana i složenih ugljenih hidrata, kesten brzo izaziva osećaj sitosti. Naravno, to je poželjno u kontroli težine.

- Dobar za zube i kosti – zbog kombinacije kalcijuma, fosfora i magnezijuma ima izuzetan uticaj na zdravlje kostiju i zuba.

Foto: Shutterstock

- Stimuliše funkcije nervnog sistema – bogat mineralima i vitaminima B grupe, pospešuje dobro zdravlje nervnog sistema i sprečava neurološke promene i oboljenja.

- Koristan u ishrani dijabetičara – zbog spore apsorpcije ugljenih hidrata i nepodizanja naglo insulina u krvi, koristan je u ishrani dijabetičara.

- Sadrži sve esencijalne amino kiseline – ovo je posebno značajno za osobe koje su na veganskoj ishrani, stare osobe i sportiste.

Foto: Pixabay

- Brašno od kestena je namirnica bez glutena – ovo ga čini idealnim u ishrani osoba sa celijakijom i osoba u različitoj meri osetljivih na gluten.

- Kesten je dobar u borbi protiv anemije – sa visokim je sadržajem gvožđa i u kombinaciji sa nekim svežim voćem (zbog vitamina C) pomaže kod anemije i umora.

- Kesten ima efekat kardio-štita – time što sadrži dobre masnoće i obezbeđuje dobru proporciju omega 3 i 6 masnih kiselina, kesten štiti srce.

Foto: Shutterstock

- Dobar za osobe sa visokim krvnim pritiskom – zbog niskog sadržaja natrijuma, a visokog kalijuma, odličan je u ishrani osoba koje boluju od hipertenzije. Njegovo diuretično dejstvo, čini ga pogodnim za osobe kod kojih se zadržava voda u organizmu.

- Čuva crevni sistem i imunitet – bogat biljnim vlaknima, omogućava dobar rad crevnog sistema, dobro stanje bakterijske flore, sprečava konstipaciju i poremećaje creva što sve zajedno blagotvorno deluje i na imunitet.

Zatvoreno za komentare.