Većina izbegava da stavi ovo u salatu od paradajza a bez toga je beskorisno da je jedete!

Većina izbegava da stavi ovo u salatu od paradajza a bez toga je beskorisno da je jedete!

U moru nutricionističkih saveta i kvazi saveta po internetu čovek danas teško da može da se snađe. Od pravih istraživanja, lako stižemo do priča "čula načula" i počinjemo da pravimo greške u ishrani koje nas mnogo koštaju.


Photo: shutterstock



Evo, recimo da vas pitamo: kako pravite salatu od paradajza? Nekada se znalo kako su to bake radile. Iseku mirisni paradajz, posole ga, pospu uljem i dobijate omiljenu letnju salatu.


Međutim, danas, za nas prehrambeno osveštene babine potomke, to nije dovoljno zdravo.


Photo: Pixabay



Šta smo izbacili? Pa, ulje naravno! Jer, već odavno smo objavili rat masnoćama i pokušavamo da ih proteramo iz svega, a i ne znamo koliku grešku pravimo.


- Da bi vaš organizam iskoristio kalijum iz paradajza, a koji je dragocen za srce i krvne sudove morate da ga pospete uljem. Samo tako će vaše telo uzeti ovaj mineral. Ako nema ulja, kalijum se neće zadržati u vašem telu.


Photo: Pixabay


Jednostavno, paradajz koji nije posut uljem je sasvim beskorisan za organizam - otkrila nam je Branka Mirković nutricionista.


Pa prema tome, slobodno začinite vašu salatu i uzmite potrebnu dozu ovog minerala. Ako baš želite da promenite babin recept, smanjite količinu soli.



I sada, kada ste po proverenom receptu napravili salatu i sačuvali kalijum, evo nekoliko činjenica, koje će vam pomoći da shvatite zašto je ovaj mineral tako važan za organizam:


Photo: shutterstock


- Čuva krvne sudove, srce i pomaže izbacivanje vode iz tela


- Utiče na očuvanje koštane mase


- Štiti bubrege od formiranja peska

Затворено за коментаре.