U moru nutricionističkih saveta i kvazi saveta po internetu čovek danas teško da može da se snađe. Od pravih istraživanja, lako stižemo do priča "čula načula" i počinjemo da pravimo greške u ishrani koje nas mnogo koštaju.
Photo: shutterstock
Evo, recimo da vas pitamo: kako pravite salatu od paradajza? Nekada se znalo kako su to bake radile. Iseku mirisni paradajz, posole ga, pospu uljem i dobijate omiljenu letnju salatu.
Međutim, danas, za nas prehrambeno osveštene babine potomke, to nije dovoljno zdravo.
Photo: Pixabay
Šta smo izbacili? Pa, ulje naravno! Jer, već odavno smo objavili rat masnoćama i pokušavamo da ih proteramo iz svega, a i ne znamo koliku grešku pravimo.
- Da bi vaš organizam iskoristio kalijum iz paradajza, a koji je dragocen za srce i krvne sudove morate da ga pospete uljem. Samo tako će vaše telo uzeti ovaj mineral. Ako nema ulja, kalijum se neće zadržati u vašem telu.
Photo: Pixabay
Jednostavno, paradajz koji nije posut uljem je sasvim beskorisan za organizam - otkrila nam je Branka Mirković nutricionista.
Pa prema tome, slobodno začinite vašu salatu i uzmite potrebnu dozu ovog minerala. Ako baš želite da promenite babin recept, smanjite količinu soli.
I sada, kada ste po proverenom receptu napravili salatu i sačuvali kalijum, evo nekoliko činjenica, koje će vam pomoći da shvatite zašto je ovaj mineral tako važan za organizam:
Photo: shutterstock
- Čuva krvne sudove, srce i pomaže izbacivanje vode iz tela
- Utiče na očuvanje koštane mase
- Štiti bubrege od formiranja peska