Namirnice poput svežeg mesa, jaja, pečuraka ili sušenih smokava nekada ne bi trebalo da se peru, ali zato postoje i one za koje važe druga pravila. Zbog nečistoća ili bakterija koje sadrže potrebno ih je isprati vodom kako se ne bi širile po kuhinji.
Foto: Shutterstock
U nastavku saznajte koje namirnice obavezno treba da operete pre korištenja.
Grašak i pasulj iz konzerve
Foto: Pixabay
Iako su oprani pre konzerviranja, tečnost u kojoj se nalaze može da sadržava puno natrijuma i zato ih je potrebno izvaditi iz te tečnosti i dobro isprati hladnom vodom.
Voće i povrće
Foto: Pixabay
Verovatno već znate da morate oprati voće i povrće pre nego što ga konzumirate, a to biste trebali da učinite pod jakim mlazom hladne vode kako bi se isprale sve nečistoće i bakterije. Nikako nemojte koristiti sredstva za čišćenje jer lako mogu kroz koru dopreti do ploda. Ako želite da budete sigurni da su potpuno čisti, naknadno ih dobro obrišite papirnim ubrusima.
Pirinač
Foto: Pixabay
Puno ljudi smatra da je pranje pirinča potpuno bespotrebno, ali i prinač je potrebno isprati pre kuvanja u hladnoj vodi barem 3 puta kako bi se sa njega uklonio višak skroba i moguće bakterije. Rezultat će biti puno mekši pirinač nakon kuvanja.
Napici u limenci
Foto: Pixabay
Kada ste žedni i želite na iskap da popijete omiljeno piće iz limenke verovatno vam ne pada na pamet da prethodno operete limenku, jer njen gornji deo može biti prljav, pun prašine i bakterija.
Školjke
Foto: Pixabay
Svežu ribu pre pripreme ne morate da perete, ali to ne važi za školjke, rakove i ostale morske plodove. Pošto su često puni peska i drugih nečistoća, obavezno ih isperite inače ćete sve to pojesti.
Začini
Foto: Pixabay
Bilo da ih nabavljate na pijaci ili u marketu, važno je da ih temeljno operete pre upotrebe. I oni sadrže razne prljavštine koje ne želite u frižideru ili ustima... Jednostavno ih isperite ispod mlaza hladne vode.