Veštački hormoni štitne žlezde se moraju uzimati isključivo u ovo vreme!

Zbog prave epidemije bolesti štitne žlezde, sve je više ljudi koji su prinuđeni da uzimaju veštačku nadoknadu hormona koje ova žlezda luči.

Foto: Shutterstock

Pošto se hormoni štitne žlezde inače luče rano ujutru i njihovu veštačku zamenu neophodno je piti baš tada, najbolje odmah po buđenju.  Dakle, na prazan želudac, sa pola čaše vode.

Hrana i kafa nepovoljno utiču na upijanje ovih hormona i zato između njihovog uzimanja i doručka ili kafe treba da prođe najmanje pola sata a dobro je i više.

Upijanje hormona naročito otežavaju i smanjuju soja i proizvodi od soje.

Foto: Pixabay

Kada se neko jutro desi da se lek zaboravi popiti, ne treba sutradan uzimati duplu dozu kako bi se propušteno nadoknadilo. Pošto se ovi hormoni sporo metabolišu, organizam neće ni osetiti manjak jedne tablete, pa je sasvim dovoljno da se sledeće jutro uzme uobičajena, propisana doza.

Veštački hormoni štitne žlezde ne utiču ni na plod u stomaku niti bebu koja sisa, tako da trudnice i porodilje mogu da ih uzimaju bez straha po potomstvo.

Za ove hormone ne važi ni preporuka da se posle njihovog uzimanja ne sme piti alkohol.

Foto: Shutterstock

Ali valja voditi računa o eventualnom uzimanju drugih lekova kao što su lekovi za smanjenje nivoa holesterola, dijabetes, gastritis, zatim antidepresivi, estrogeni u sredstvima za kontracepciju. Naime mnogi lekovi a među njima i pomenuti, deluju na veštačke hormone štitne žlezde, zbog čega bi se u slučaju njihovog uzimanja valjalo konsultovati sa lekarom. 

Pročitaj još