Vežbajte sedeći - ovo su vežbe koje možete raditi u kancelariji!

Vežbajte sedeći – ovo su vežbe koje možete raditi u kancelariji!

Većina ljudi provodi dan sedeći – bilo na poslu, u kolima, u javnom prevozu ili kod kuće na kauču. Nažalost, ova praksa može značajno uticati ne samo na celokupno zdravlje već i na fizičku strukturu tela. Ovo su vežbe koje možete raditi u kancelariji!

Foto: Shutterstock

Dobra vest je da postoji način na koji možete kreativno da iskoristite vreme dok sedite u kancelariji ili kod kuće na kauču i tako u određenoj meri aktivirate svoje mišiće.

„Vežbanje dok sedite neće vas 'napumpati' kao u teretani“, rekao je za Active Mark Kampana, lični trener i partner u Armstrong Health & Fitness-u. "Ali neke jednostavne vežbe mogu pomoći u ojačavanju i toniranju mišića. Osim toga, to je odličan način da napravite pauzu od posla." Evo vežbi koje Kampana preporučuje:

Ispravljanje nogu

Sedite malo napred od naslona stolice i podižite jednu po jednu nogu nekoliko centimetara od tla. Zatim zategnite mišiće nogu i zadržite pet do 10 sekundi. Opustite se i ponovite dva puta na svakoj nozi.

Pošto ova vežba radi na vašim kvadricepsima, velikom mišiću na prednjoj strani butine, može povećati cirkulaciju. Takođe može pomoći u stabilnosti kolena i kukova i vašoj ravnoteži.

Abeceda stopala

Prvo skinite cipele, a zatim sedite uspravno u stolicu sa obe noge čvrsto na podu. Podignite jednu nogu dovoljno visoko da je rotirate u svim pravcima. Zatim palcem 'ispišite' abecedu na podu.

Ponovite i drugom nogom. Dok pišete slova, širite i savijajte nožne prste. Probajte ovo dva ili tri puta dnevno. Ova vežba može pomoći u jačanju gležnjeva i fleksibilnosti stopala i prstiju dok rastežete Ahilove tetive.

Zatezanje mišića zadnjice

Sedite uspravno u stolicu sa stopalima ravno postavljenim na tlo. Zategnite gluteuse (mišiće zadnjice) na pet do 10 sekundi. Opustite se i ponovite pet do 10 puta, dva puta dnevno. Dobra stvar u vezi sa ovom vežbom je što možete da je radite bez problema dok vozite ili putujete autobusom ili vozom.

Guranje stolice

Ako imate stolicu sa točkićima i nalazite se na površini koja vam omogućava da se lako krećete, isprobajte ovu vežbu, ali budite oprezni. Sedite na sredinu stolice sa leđima udaljenim od naslona. Lagano se nagnite napred dok vam grudi ne budu na pola centimetra od stola.

Uhvatite radnu površinu sa obe ruke u širini ramena. Laktovi bi trebalo da budu savijeni. Gurajte dok vam ruke ne budu skoro potpuno ispružene, ostavljajući blagi pregib u laktovima. Zatim se vratite u početnu poziciju.

Ponovite 10 do 15 puta jednom dnevno. Prednosti ove vežbe su da koristite sve mišiće gornjeg dela tela, uključujući tricepse, bicepse, mišiće grudi i ramena.

Kruženje rukama

Sedite uspravno, stopala su na podu. Podignite ruke u stranu, paralelno sa podom. Ispružite prste i napravite 20 malih, čvrstih krugova u svakom pravcu. Ako vam neko sedi sa leve ili desne strane, takođe možete ispružiti ruke napred ili iznad glave.

Uradite ovu vežbu jednom dnevno. Ova vežba posebno pomaže u jačanju mišića gornjeg dela leđa, piše sensa.story.hr.

Zatvoreno za komentare.